Vatrena stihija se i dalje širi

FOTO | Požari koji bukte u okolici glavnog grčkog grada Atene odnose živote

Posao vatrogascima posebno otežavaju jak vjetar i suša. Prema vremenskoj prognozi, vatrogasci ne mogu očekivati ​​skori prekid.
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2024. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uslijed ozljeda od požara koji bukte u okolini glavnog grčkog grada Atene medicinsku pomoć trebalo je 66 osoba, javlja Anadolu.

Smrt jedne osobe

Inače, jedna osoba je smrtno stradala od posljedica požara. Rečeno je da je to žena koja je umrla u trgovini u gradu Vrilisia, sjeverno od glavnog grada Atene. Nekoliko tisuća osoba je evakuirano, a vatrena stihija se i dalje širi.

Posao vatrogascima posebno otežavaju jak vjetar i suša. Prema vremenskoj prognozi, vatrogasci ne mogu očekivati skori prekid.

Foto: Anadolija / Požari i dalje bjesne u okolini Atene

Kako je za grčku radioteleviziju ERT upozorio Kostas Cigkas, zapovjednik grčkog vatrogasnog sindikata, poslijepodne očekuju jačanje vjetra, što će dodatno otežati gašenje požara.

Meteorolozi na području Atine za danas predviđaju visoke temperature do 38 stupnjeva Celzijusa, a očekuje se da će vjetar puhati brzinom do 39 kilometara na sat.

Vatru gasi više od 700 vatrogasaca sa 199 vozila i 35 zrakoplova i helikoptera. Dvojici vatrogasaca pružena je medicinska pomoć zbog opeklina.

Foto: Anadolija / Požari i dalje bjesne u okolini Atene

Satelitske snimke Grčke nacionalne zvjezdarnice pokazale su da je vatra već zahvatila oko 405 četvornih kilometara teritorija.

Prvi požar izbio je u nedjelju poslijepodne oko 35 kilometara sjeverno od Atene, a u ponedjeljak su izbili na 40 različitih lokacija. Na nekim mjestima plamen je bio visok i 25 metara.

Stanovnici Atene počeli su nositi maske kako bi se zaštitili od dima koji se nosi u grad. Avioni su sinoć morali prestati s radom, no na zemlji se gašenje požara nastavilo i noću.

Foto: Anadolija / Požari i dalje bjesne u okolini Atene

U šumovitom brdovitom području Penteli morale su biti evakuirane tri bolnice. Vatra je zahvatila i pogon za preradu drva, eksplozije su se čule i drugdje u okolici, najvjerojatnije cisterni goriva i plinskih boca koje pripadaju stanovnicima.

Unatoč opasnostima, neki stanovnici Pentelija ostali su u blizini svojih domova i pokušali ugasiti manje požare.

Vasilis Strubelis, 81, rekao je ispred vrata oštećene kuće: "Gradio sam ovo 30 godina. 30 godina i bum".

Jak vjetar i suša isu na ruku vatrenoj stihiji

Uvjeti na terenu i dalje su izuzetno zahtjevni, a posao vatrogascima posebno otežava jak vjetar i suša.

Prema vremenskoj prognozi, vatrogasci ne mogu očekivati skori prekid.

Foto: Anadolija / Požari i dalje bjesne u okolini Atene

Zbog toga je Grčka u ponedjeljak zatražila pomoć Europske unije. Time je već aktiviran mehanizam u području civilne zaštite u okviru kojeg će Italija, Francuska, Češka i Rumunjska pomoći Grčkoj u gašenju požara vatrogasnim vozilima, kamionima i helikopterima, ali i avionima.

U pomoć tamošnjim vatrogascima već su stigle kolege iz Moldavije, a očekuje se pomoć Turske i Španjolske.

Foto: Anadolija / Požari i dalje bjesne u okolini Atene

U Grčkoj su ove godine doživjeli najtopliji srpanj otkad prikupljaju podatke. Klimatske promjene povećavaju rizik od vrućeg i suhog vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close