Put u Moskvu

Frka u EU: Orban kod Putina

U ponedjeljak je Orban obećao "iznenađujuće vijesti s iznenađujućih mjesta".
Vijesti / Svijet | 05. 07. 2024. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell oglasio se povodom informacija da je mađarski premijer Viktor Orban otputovao u Moskvu na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknuvši da on ne predstavlja EU, nego da je riječ isključivo o bilateralnom odnosu Rusije i Mađarske, piše Hina.

''Posjet premijera Viktora Orbana Moskvi događa se isključivo u okviru bilateralnih odnosa između Mađarske i Rusije'', objavio je Borrell.

Orban ne predstavlja EU

Rekao je kako Mađarska kao zemlja koja obnaša rotirajuće predsjedništvo do kraja ove godine, ne predstavlja EU u inozemstvu, što je isključiva nadležnost predsjednika Europskog vijeća kada je riječ o razini čelnika država ili vlada, te visokog predstavnika kada je riječ o ministarskoj razini.

''Premijer Orban nije dobio mandat Vijeća EU-a za posjet Moskvi. Pozicija EU-a o ruskom agresivnom ratu održava se brojnim zaključcima Europskog vijeća. To stajalište isključuje bilateralne kontakte između EU-a i predsjednika Putina'', ističe Borrell.

Dodaje da Orban ni u kojem obliku ne predstavlja EU i podsjeća da je Međunarodni kazneni sud podigao optužnicu protiv Putina i izdao uhidbeni nalog zbog njegove uloge u prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju.

Više europskih čelnika izrazilo je zabrinutost zbog medijskih izvješća po kojima mađarski premijer Viktor Orban ima namjeru u petak u Moskvi susresti se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi BBC.

Iznenađujuće vijesti

Orban, čija zemlja trenutno obnaša dužnost predsjedavajuće EU-a, jedini je čelnik nacionalne vlade u EU koji je održao veze s Kremljom nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

''Mađarska uviđa da će velike sile biti te koje će organizirati razgovore između Rusije i Ukrajine, ali želi podstaći strane u sukobu da sklope mir'', izjavio je Orban.

''Mađarska je svjesna svog mjesta i težine. Velike sile će biti te koje će predvoditi pregovore'', izjavio je on za radio postaju Kossuth.

U međuvremenu, Orban je istaknuo kako Mađarska "želi potaknuti strane" na pokretanje pregovora.

Prema riječima mađarskog premijera, to je bio cilj njegove posjete ukrajinskoj prijestolnici Kijevu 2. srpnja, gdje se sastao s predsjednikom te zemlje Vladimirom Zelenskim, prenosi TASS.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da Orban nema mandat razgovarati s Rusijom u ime EU-a, dok je poljski premijer Donald Tusk zatražio pojašnjenje. Nekoliko medija objavilo je da Orban ide u Rusiju, navodeći svoje izvore.

Financial Times piše da su mu jedan mađarski i dva dužnosnika EU-a potvrdili da će se Orban u petak sastati s ruskim predsjednikom.

U ponedjeljak, po agenciji France presse, Orban je obećao "iznenađujuće vijesti s iznenađujućih mjesta".

Mađarski premijer još nije odgovorio na BBC-jev upit za komentar.

U objavi na X-u, Michel je napisao: "Rotirajuće predsjedništvo EU-a nema mandat za razgovore s Rusijom u ime EU-a."

"Europsko vijeće je jasno: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Nikakve rasprave o Ukrajini ne mogu se održati bez Ukrajine."

Ostavljanje traga

Ranije ovog tjedna, Orban je posjetio Kijev, rekavši da bi se "brzi prekid vatre mogao iskoristiti za ubrzavanje mirovnih pregovora."

Mađarska tijekom šestomjesečnog rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU-a želi ostaviti trag i to predsjedništvo želi koristiti na politički način, izjavio je u Budimpešti glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs.

''Namjeravamo ostaviti trag'', rekao je Kovacs skupini bruxelleskih dopisnika pozvanih u Budimpeštu u povodu prezimanja šestomjesečnog predsjedanja.

''Mi znamo koja su temeljna pravila, načela i zadaće predsjedništva, ali premijer Viktor Orban će koristiti predsjedanje na politički način'', dodao je Kovacs.

Na pitanje što to konkretno znači, Kovacs je naveo primjer Orbanova posjeta Ukrajini na samom početku predsjedanja.

''Premijer Orban sigurno zna da s ukrajinskim predsjednikom razgovara u svoje ime, ne u ime Vijeća, ali u roku od dva sata sadržaj njihovog razgovora bio je dostavljen Vijeću'', rekao je Kovacs.

Problem s kalendarom

Upitan je li Orban spreman sastati se s Putinom bez suglasnosti ostalih članica EU-a, Kovacs je u četvrtak rekao da o tome ''ne želi govoriti unaprijed, nego ćemo vas izvijestiti o tome što se dogodilo''.

''Nastojimo da nam mediji i medijske interpretacije ne vode politiku i u tome je možda tajna mađarskog uspjeha'', dodao je Kovacs, državni tajnik u mađarskoj vladi zadužen za komunikaciju sa stranim novinarima i glavni glasnogovornik mađarskog predsjedanja.

Na početku svakog rotirajućeg predsjedništva uobičajeno je da u glavni grad države predsjedateljice dođu svi povjerenici Europske komisije. Ovaj put je to izostalo i Komisija bi u Budimpeštu trebala doći tek na jesen. Stoga su se pojavile spekulacije da je to odgođeno zbog Orbanovog planiranog puta u Moskvu.

Kovacs kaže da je odgode posjeta Komisije došlo zbog toga što nisu uspjeli uskladiti kalendare.

Kopirati
Drag cursor here to close