Istraga

Gdje su proizvedene komponente uređaja koji su eksplodirali u Libanonu?

Gold Apollo sa sjedištem u Tajvanu priopćio je ovog tjedna da nije proizveo uređaje korištene u napadu te da tvrtka BAC sa sjedištem u Budimpešti ima dozvolu za korištenje njezine marke.
Vijesti / Svijet | 20. 09. 2024. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Eksplodirani voki-toki

Komponente korištene u tisućama pejdžera koji su detonirani u utorak u Libanonu u smrtonosnom udaru Hezbolahu nisu proizvedene u Tajvanu, rekao je u petak tajvanski ministar gospodarstva Kuo Jyh-huei. Gold Apollo sa sjedištem u Tajvanu priopćio je ovog tjedna da nije proizveo uređaje korištene u napadu te da tvrtka BAC sa sjedištem u Budimpešti ima dozvolu za korištenje njezine marke.

Nije bilo jasno kako i kada su pejdžeri opremljeni kako bi se mogli daljinski detonirati. Isto se odnosi i na stotine ručnih radija koje je koristio Hezbolah, a koji su eksplodirali u srijedu u drugom valu napada. U dva incidenta u Libanonu je poginulo 37 ljudi, a oko 3000 ranjeno.

''Komponente su uglavnom jeftiniji integrirani krugovi i baterije'', rekao je novinarima tajvanski ministar gospodarstva Kuo Jyh-huei. Kada su ga pitali jesu li dijelovi 'pagera' koji koji su eksplodirali proizvedeni u Tajvanu, rekao je: "Mogu sa sigurnošću reći da nisu proizvedeni u Tajvanu", dodajući da slučaj istražuju pravosudne vlasti, prenosi Hina.

Sigurnosni izvori rekli su da je Izrael odgovoran za eksplozije pejdžera. Izrael nije izravno komentirao napade. Tajvanski ministar vanjskih poslova Lin Chia-lung, koji je također razgovarao s novinarima u parlamentu, odgovorio je "ne" na pitanje je li se sastao s izraelskim veleposlanikom kako bi izrazio zabrinutost oko slučaja.

Ispitani direktor i zaposlenica tajvanske tvrtke

Dok tajvanske vlasti istražuju bilo kakvu potencijalnu vezu između svojih raširenih globalnih lanaca opskrbe tehnologijom i uređaja korištenih u napadima u Libanonu, predsjednika i osnivača Gold Apolla, Hsu Ching-kuanga, ispitali su tužitelji kasno u noć u četvrtak, a zatim su ga pustili.

Još jedna osoba također u uredu tužitelja bila je Teresa Wu, jedina zaposlenica tvrtke pod nazivom Apollo System, koja nije razgovarala s novinarima. Hsu je ovog tjedna rekao da je osoba po imenu Teresa bila jedan od njegovih kontakata za dogovor s BAC-om.

Glasnogovornik Ureda tužitelja okruga Shilin u Taipeiju rekao je Reutersu da je ispitano dvoje svjedoka te da je dobio pristanak za provođenje pretraga četiriju lokacija njihovih tvrtki u Tajvanu u sklopu svoje istrage. Nastojat će, kazao je - utvrditi je li bilo moguće umiješanosti tih tajvanskih tvrtki što je prije moguće".

Eksplozijama komunikacijskih uređaja pripadnika Hezbolaha poginulo je najmanje 37 osoba, a više od tri tisuće je ozlijeđenih, priopćila je ta skupina. Čelnik Hezboolaha  Hasan Sajed Nasrala poručio je kako je tim napadom Izrael prešao sve crvene linije te da se to shvaća kao objava rata.

Kopirati
Drag cursor here to close