Parcela od 1.000 kvadrata

Grlić Radman prijavio vrijedno zemljište u ''hercegovačkom Beverly Hillsu''

Radi se o parceli od preko tisuću kvadrata u naselju Paloševina koje lokalci nazivaju Beverly Hillsom.
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2024. u 14:57 Denis Mahmutović | 24sata.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixsell / Ilustracija

Gordan Grlić Radman, HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi Rh, od siječnja prošle godine u svojoj pozamašnoj imovinskoj kartici ima upisano i građevinsko zemljište u Ljubuškom.

Ono glasi na njegovu suprugu, a kako doznaje 24sata.hr, radi se o parceli od preko tisuću kvadrata u naselju Paloševina koje lokalci nazivaju Beverly Hillsom.

1.081 kvadrat vrijedan 18.000 eura

Najbogatiji Plenkovićev ministar, kako su ga mediji opisivali, ističe u kartici kako građevinsko zemljište ima 1081 kvadrat, a procjenjuje ga na 18 tisuća eura.

S obzirom na elitni nadimak lokacije i relativno skromnu ministrovu procjenu, ovaj hrvatski medij provjerio je kako se kreću cijene nekretnina u tom dijelu Hercegovine.

Prema katastru i fotografijama snimljenim dronom, radi se o naselju u blizini centra grada. Susjedne kuće okružene su prostranim dvorištima i obogaćene bazenima od kojih se neke i iznajmljuju, a lokalci kažu da se radi o prestižnoj lokaciji u kojoj cijene četvornog metra premašuju cifru koju je Grlić Radman istaknuo u svojoj imovinskoj kartici.

Primjerice, na lokalnom oglasniku građevinsko zemljište od tisuću kvadrata udaljeno nekoliko kilometara od Ljubuškog prodaje se za 70 tisuća maraka, odnosno za oko 36 tisuća eura. Dvostruko više od onog u Beverly Hillsu kojeg Grlić Radman procjenjuje na 18 tisuća eura.

Agenti se ne slažu s procjenom

Novinari portala 24sata.hr razgovarali su i s agentima za nekretnine koji rade na području Hercegovine. Nisu usuglašeni oko procjene.

''Jašta je nego ispod cijene. Ako se na toj lokaciji planira graditi privatna kuća, onda cijena može iznositi oko 100 maraka (51 euro) po kvadratu, a ako postoje uvjeti za gradnju zgrade, onda cijena može dosegnuti i između 300 do 400 maraka (154 i 206 eura) po kvadratu'', kaže jedan agent.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli 24sata (@24sata.hr)

Drugi se ne slaže s ovom procjenom i kaže da je dvadesetak tisuća eura realnija vrijednost zemljišta, posebno ako je nekretnina kupljena tijekom ili svježe nakon pandemije. Prema pisanju lokalnih medija, ministrova supruga kupila je zemljište u 2022. godini. Osim Grlić Radmana, na tom području nekretnine imaju i neki poznati poduzetnici.

Lokalci ipak naginju višoj cifri, spominjući i iznose od 100 eura po kvadratu, što bi vodilo do peterostruko veće procjene od ministrove. Grlić Radman je o zemljištu u Ljubuškom koje glasi na njegovu suprugu odgovorio kratko: 'Dobro ste rekli da je supruga Ljubušanka'.

Inače, u veljači ove godine, govoreći o pristupnim pregovorima Bosne i Hercegovine s Europskom unijom, Grlić Radman je spomenuo Ljubuški.

''Svake godine ipak vidimo određeni napredak, ali on se stječe kvalitetnim radom. Uzmite za primjer grad Ljubuški u koji se vraćaju povratnici iz Švicarske, iz Njemačke. To je za mene radost, to je za mene budućnost'', poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close