Primirje

Hamas spreman, Amerika pozvana da izvrši pritisak na Izrael

Vijesti / Svijet | 13. 06. 2024. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hamas je poručio da je pokazao ''potpunu spremnost'' u naporima da se postigne sporazum o prekidu vatre s Izraelom u sukobu u Pojasu Gaze.

U priopćenju objavljenom u četvrtak, palestinska grupa je navela da je pozvala SAD, najvećeg saveznika Izraela, da izvrši pritisak na Tel Aviv da prihvati sporazum koji bi doveo do trajnog prekida vatre u enklavi, prenosi Reuters.

Iz Hamasa su poručili da, iako su američki dužnosnici rekli da je Izrael prihvatio prijedlog o prekidu vatre koji je iznio američki predsjednik Joe Biden 31. svibnja, ''nismo čuli da je bilo koji izraelski dužnosnik to potvrdio''.

Američki državni tajnik Anthony Blinken je ranije danas okrivio Hamas za obustavljanje napora za prekid vatre i rekao da su neke od navodnih predloženih promjena ''izvodljive, a neke ne".

Hamas je negirao navode da je ta grupa iznijela nove ideje za prijedlog o prekidu vatre u Gazi i optužio američku administraciju da zajedno sa svojim bliskim saveznikom, Izraelom, teži da "izbjegne bilo kakvu posvećenost" nacrtu za trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Za to vrijeme, izraelski tenkovi ušli su dublje u zapadni dio Rafaha, u sklopu jednog od najgorih noćnih bombardiranja iz zraka, s kopna i mora, prisilivši mnoge obitelji da u mraku pobjegnu iz svojih domova i šatora, rekli su stanovnici grada za Reuters.

Stanovnici su rekli da izraelske snage napreduju prema četvrti Al-Mavasi u blizini plaže, koja je određena za humanitarnu zonu u svim objavama i kartama izraelske vojske od početka ofenzive na Rafah u svibnju. Izraelska vojska zanijekala je da je izvela bilo kakve napade na to područje.

Kopirati
Drag cursor here to close