UH- 60M Black Hawk

Hrvatska proširila svoju Black Hawk flotu za osam moćnih helikoptera

Hrvatski Black Hawk helikopteri mogu pružiti niz uloga, uključujući prijevoz trupa, sigurnost granica, borbu protiv terorizma, medicinsku evakuaciju, potragu i spašavanje, opskrbu ili vanjski teret te borbenu podršku.
Vijesti / Svijet | 12. 07. 2024. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je službeno kupila osam dodatnih UH- 60M Black Hawk helikoptera koje je proizvela tvrtka Sikorsky, u vlasništvu Lockheed Martina, a putem Foregin Military Sale (američka vlada prodaje vojne opreme izravno stranoj vladi), čime se ukupna flota Black Hawk helikoptera u Hrvatskoj povećava na 12, navodi se u priopćenju Cook Communications.

Dogovor, koji uključuje zrakoplove, opremu, rezervne dijelove i dijelove za popravak te pripadajuću potporu, predstavlja ključnu investiciju Hrvatske i značajno jača njenu samoodbranu i sigurnost u regiji, kao i NATO saveza, piše Hina.

''Izuzetno cijenimo povjerenje Hrvatske u helikopter Black Hawk, koji koriste SAD i više od 35 drugih zemalja, uključujući NATO saveznike, nudeći nenadmašnu globalnu i regionalnu interoperabilnost'', rekao je Hamid Salim, potpredsjednik za vojne sustave kopnene vojske i zračnih snaga u Sikorskyju.

Odluka Hrvatske da nabavi još osam najnovije generacije UH-60M Black Hawk helikoptera za svoje Oružane snage, utrostručujući svoju flotu, a što će podržati napore na modernizaciji i ojačati sposobnost balkanske regije da odvrati sadašnje i buduće prijetnje. Hrvatski Black Hawk helikopteri mogu pružiti niz uloga, uključujući prijevoz trupa, sigurnost granica, borbu protiv terorizma, medicinsku evakuaciju, potragu i spašavanje, opskrbu ili vanjski teret te borbenu podršku.

Sve nacije koje koriste helikoptere Black Hawk, uključujući značajan i rastući broj članica NATO- a, imaju koristi od niza operativnih sposobnosti i globalnog ekosustava od više od 5000 proizvedenih Hawk zrakoplova, navodi se u priopćenju. Dodatno, kontinuirana globalna ulaganja u UH-60M/S-70M Black Hawk dokazala su da je ovaj zrakoplov najbolji izbor za modernizaciju i zamjenu zastarjelih flota srednjih višenamjenskih helikoptera. Black Hawk ima fleksibilnost za izvođenje različitih operacija na većim udaljenostima i u najizazovnijim okruženjima, povećavajući preživljavanje i ukupnu učinkovitost za 21st Century Security® misije.

Američki State Department odobrio je prodaju helikoptera Black Hawk, zajedno s povezanom opremom i uslugama, Hrvatskoj u ugovoru procijenjenom na 500 milijuna dolara, u siječnju ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close