Pobunjenici koje podržava Iran

Huti napali dva tankera sa sirovom naftom

Huti su u studenom prvi put izveli napade bespilotnim letjelicama i projektilima na plovni put. Kažu da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima koji su napadnuti u izraelskom ratu protiv Gaze u kome su ubijeni deseci tisuća ljudi.
Vijesti / Svijet | 03. 09. 2024. u 08:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jemenski Huti pobunjenici koje podržava Iran napali su u ponedjeljak dva tankera sa sirovom naftom – Amjad koji plovi pod saudijskom zastavom i Blue Lagoon I pod zastavom Paname - priopćila je američka vojska, nazivajući napade "nesmotrenim terorističkim aktima”.

Huti su u ponedjeljak navečer preuzeli odgovornost za napad na Plavu lagunu s više projektila i bespilotnih letjelica, ali nisu pomenuli saudijski tanker.

Teroristički čin

Američko središnje zapovjedništvo priopćilo je da su Huti napali dva tankera s dvije balističke rakete i jednosmjernim napadnim zračnim sustavom bez posade, pogađajući oba plovila.

Oba broda bila su natovarena sirovom naftom, a Amjad je prevozio oko dva milijuna barela nafte, navodi se u priopćenju američke vojske, u kome su napadi opisani kao "bezobzirni teroristički čin Huta''.

Dva izvora izjavila su Reutersu ranije da su brodovi plovili jedan blizu drugoga kada su pogođeni, ali su mogli nastaviti plovidbu bez veće štete ili bilo kakvih žrtava.

Vlasnik Amjada, saudijska nacionalna brodarska grupacija Bahri, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom. Supertanker ima najveći kapacitet od dva milijuna barela.

Grčki upravitelj Blue Lagoon I, Sea Trade Marine SA, nije bio odmah dostupan za komentar. Tanker Suezmax ima najveći kapacitet od milijuna barela.

Jedan od izvora kazao je Reutersu da Amjad vjerojatno nije bio direktno gađan.

Zabrinutost

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, sa zabrinutošću posmatra ispaljivanje projektila Huta iznad njene teritorije kako bi napali brodove u Crvenom moru. Saudijska Arabija se pokušala izvući iz kaotičnog rata u Jemenu i destruktivne svađe s Iranom, glavnim pokroviteljem Huta.

Huti su u studenom prvi put izveli napade bespilotnim letjelicama i projektilima na plovni put. Kažu da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima koji su napadnuti u izraelskom ratu protiv Gaze u kome su ubijeni deseci tisuća, sravnjen sa zemljom veći dio enklave i koji je izazvao humanitarnu krizu nakon smrtonosnog napada palestinske grupe Hamas 7. listopada.

U više od 70 napada Huti su potopili dva plovila, zaplijenili još jedno i ubili najmanje trojicu pomoraca.

Zajedničko pomorsko informacijsko središte, koje predvode međunarodne pomorske snage za praćenje napada Huta, priopćilo je da su tri napada balističkim projektilima pogodila tanker Blue Lagoon I u ponedjeljak 70 nautičkih milja sjeverozapadno od sjeverne jemenske luke Saleef.

''Centar procjenjuje da je M/B BLUE LAGOON I bio meta zbog drugih brodova unutar strukture njegove firme koji su nedavno uplovili u luku u Izraelu'' – navodi se u izvještaju.

''Kompletna posada na brodu je sigurna. Plovilo je pretrpilo minimalnu štetu, ali ne treba pomoć'' – dodaje se u saopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close