Okretanje leđa

I Francuska za odmak od Amerike

Od svog izbora u svibnju 2017. godine, 40-godišnji čelnik poziva na integriraniju Europsku uniju, s jedinstvenim europskim vojnim proračunom i sigurnosnom doktrinom.
Vijesti / Svijet | 27. 08. 2018. u 15:05 Bljesak /F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je objavio novu inicijativu za projektom europske obrane, rekavši da se sigurnost kontinenta ne treba u tolikoj mjeri oslanjati na Sjedinjene Države.

''Europa se ne treba oslanjati samo na Sjedinjene Države u zaštiti vlastite sigurnosti. Vrijeme je da ispunimo svoje obveze i jamčimo našu sigurnost, i samim tim i europski suverenitet'', izjavio je Macron u govoru francuskim veleposlanicima u Parizu.

Kazao je da bi rasprave o vojnoj suradnji trebale biti proširene na sve europske zemlje i Rusiju, pod uvjetom da se s Moskvom ostvari napredak u zaustavljanju borbi u istočnoj Ukrajini između vladinih snaga i separatista koji uživaju rusku podršku. On nije to dodatno pojasnio.

Francuska insistira na punoj provedbi mirovnog sporazuma iz Minska iz 2015. postignutog uz francusko i njemačko posredovanje u cilju rješenja sukoba u Ukrajini, u kome je ubijeno najmanje 10.000 ljudi od 2014.

Macronov govor imao je za cilj odrediti akcijski plan za francusku diplomaciju za sljedeću godinu.

Od svog izbora u svibnju 2017. godine, 40-godišnji čelnik poziva na integriraniju Europsku uniju, s jedinstvenim europskim vojnim proračunom i sigurnosnom doktrinom.

U studenom su članice EU zvanično pokrenule novu eru vojne suradnje s programom zajedničkih vojnih ulaganja i razvoja vojne industrije koji ima za cilj pomoći EU u suprotstavljanju sigurnosnim izazovima.

Dvadeset tri od 28 članica EU obavezalo se na proces, poznat kao stalna strukturna saradnja, ili PESCO.

Britanija, koja napušta EU u 2019., i Danska koja ima vlastite vojne opcije, članice su bloka koje nisu dio vojne saradnje unutar EU, prenosi Associated Press.

Istodobno, Macron je izjavio je da želi da EU do kraja godine postigne sporazum s Velikom Britanijom o Brexitu, ali da je njegov prioritet ostao očuvanje jedinstva unutar Unije.

''Francuska želi održati jake, posebne odnose s Londonom, samo ukoliko to ne bude utjecalo na stvaranje nestabilnosti u EU'',- rekao je Macron svojim Veleposlanicima.

Brexit, rekao je Macron, ''je suvereni izbor koji moramo poštovati, ali to ne može utjecati na integritet Europske unije''.

Kopirati
Drag cursor here to close