Strani agenti

I Slovenci zabrinuti zbog Dodikovog zakona

Novine navode da je Dodik, ''kako bi se spriječio slobodan rad nevladinih udruga, pozvao na donošenje zakona o agentima stranog utjecaja''.
Vijesti / Svijet | 16. 05. 2024. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zastupnici Skupštine Republike Srpske glasat će iduće srijede o Prijedlogu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznatijem kao Zakon o stranim agentima. Zakon po uzoru na Rusiju olakšat će vlastima u bosanskohercegovačkom entitetu kontrolu oporbe i male, ali glasne skupine medija i nevladinih organizacija koje upozoravaju na korupciju, zlouporabe i štete građanima od strane režima predsjednika Milorada Dodika''.

Piše to ljubljansko Delo u tekstu posvećenom zakonu koji će nevladine organizacije u RS-u tretirati kao strane agente.

Novine navode da je Dodik, ''kako bi se spriječio slobodan rad nevladinih udruga, pozvao na donošenje zakona o agentima stranog utjecaja''.

Novinar Novica Mihajlović u tekstu pod naslovom ''Zakon o stranim agentima ne sluti loše za strane ulagače'' navodi i kako bi Republika Srpska bi već sljedeći tjedan mogla dobiti zakon o stranim agentima po uzoru na ruski.

Dodaje kako bi neovisni mediji i nevladine organizacije koje generalno kritiziraju režim predsjednika Republike Srpske, mogle prve osjetiti negativne posljedice ovog zakona.

Mihajlović upozorava i na to da će ukupna klima loše utjecati na strane investicije.

Sugovornik u tekstu, direktor ljubljanskog Ifimes instituta, Zijad Bećirović, kaže kako tvrdnje o neprijateljskim zemljama RS-a doprinosi izolaciji Republike Srpske te da će to utjecati na poslovno okruženje i na strane investitore.

''Takva atmosfera neće odgovarati ni slovenskim investitorima, poput Kolektora, koji je najveći investitor u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Investitori iz kruga Milorada Dodika u Sloveniji posluju po nekim drugim pravilima'', izjavio je Bećirović za Delo.

Delo piše kako je istovremeno s donošenjem zakona o stranim agentima i zakona o kleveti koji će ušutkati novinare i civilno društvo, parlament Republike Srpske usvojio zakon o imunitetu najviših dužnosnika koji neće biti krivično odgovorni za radnje iz svoje dužnosti i tijekom mandata i nakon prestanka mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close