Glavni izvor oružja

Iran: Odgovorit ćemo proporcionalno na nove sankcije Velike Britanije, Francuske i Njemačke

Iran je poručio da su Velika Britanija, Francuska i Njemačka, zajedno sa SAD-om, "glavni izvor oružja" za Izrael, koji je počinio genocid i ratne zločine u Gazi. Najavili su odgovor.
Vijesti / Svijet | 11. 09. 2024. u 09:13 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je osudio odluku Velike Britanije, Francuske i Njemačke da uvedu sankcije sektoru civilne avijacije te zemlje zbog navodnog slanja projektila Rusiji i najavio da će odgovoriti "proporcionalno" ovim zemljama.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kenani reagirao je na nove sankcije njegovoj zemlji.

Negirao je tvrdnje da je Iran poslao balističke projektile Rusiji.

Kenani je rekao da su Velika Britanija, Francuska i Njemačka, zajedno sa SAD-om, "glavni izvor oružja" za Izrael, koji je počinio genocid i ratne zločine u Gazi.

"Ove tri europske zemlje su partneri u masovnom ubojstvu i genocidu nad palestinskim narodom u Gazi. Moraju se smatrati odgovornim za ovu pogrešnu politiku", poručio je Kenani.

Naveo je da su osudili odluku o sankcijama Velike Britanije, Francuske i Njemačke nacionalnoj aviokompaniji Iran Air zbog navoda da je Iran slao rakete Rusiji.

"Ova akcija tri europske zemlje je odraz neprijateljske politike Zapada i ekonomskog terorizma koji sprovode protiv iranskog naroda. Iran će odgovoriti na odgovarajući i proporcionalan način", rekao je Kenani.

I SAD je također najavio da će uvesti sankcije Iran Airu.

Kopirati
Drag cursor here to close