U tijeku inspekcija

Iranska Garda zabranila komunikacijske uređaje nakon napada na Hezbolah

Iranski elitni Korpus Revolucionarne garde (IRGC) naredio je svim članovima da prestanu koristiti bilo koju vrstu komunikacijskih uređaja.
Vijesti / Svijet | 23. 09. 2024. u 08:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski elitni Korpus Revolucionarne garde (IRGC) naredio je svim članovima da prestanu koristiti bilo koju vrstu komunikacijskih uređaja nakon što su tisuće pejdžera i voki-tokija koje koriste njegovi saveznici iz Hezbolaha u Libanu eksplodirale u smrtonosnim napadima prošlog tjedna, izjavila su dva visoka iranska sigurnosna zvaničnika za Reuters.

Jedan od sigurnosnih službenika rekao je da je u tijeku velika operacija IRGC-a radi inspekcije svih uređaja, ne samo komunikacijske opreme. Rekao je da je većina ovih uređaja ili domaće proizvodnje ili uvezena iz Kine i Rusije.

Iran je zabrinut zbog infiltracije izraelskih agenata, uključujući Irance na izraelskom platnom spisku, a temeljita istraga osoblja je već počela, ciljajući na pripadnike srednjeg i visokog ranga IRGC-a, dodao je dužnosnik, koji je odbio da bude identificiran zbog osjetljivosti materije.

''Ovo uključuje provjeru njihovih bankovnih računa kako u Iranu tako i u inozemstvu, kao i njihovu povijest putovanja i njihovih obitelji'', rekao je sigurnosni dužnosnik.

Iranska ministarstva vanjskih poslova, obrane i unutarnjih poslova nisu odmah bila dostupna da odgovore na komentare sigurnosnih službenika Reutersu.

U koordiniranom napadu, pejdžeri su detonirali u utorak širom Hezbolahovih uporišta. U srijedu je eksplodiralo stotine voki-tokija Hezbolaha. U napadima je poginulo 39 ljudi, a ozlijeđeno je više od 3.000.

Liban i Hezbolah kažu da Izrael stoji iza napada. Izrael nije ni porekao ni potvrdio umiješanost.

Kopirati
Drag cursor here to close