Nestabilnost na Bliskom istoku

VIDEO | Izrael pokrenuo zračne napade na južni Libanon, Hezbolah uzvratio

Vijesti / Svijet | 19. 09. 2024. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojska objavila je da su tijekom noći izveli zračne napade na Hezbolahovu infrastrukturu i skladište oružja na jugu Libanona.
 
Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da je izraelsko ratno zrakoplovstvo pogodilo Hezbolahovu infrastrukturu na šest lokacija - Chihine, Tayibe, Blida, Meiss El Jabal, Aitaroun i Kfarkela - te skladište oružja u području Khiam.

Osim toga, IDF je artiljerijskim napadima gađao "nekoliko područja" u južnom Libanonu, navela je vojska.

Opseg štete još uvijek nije poznat.

Haaretz je izvijestio da je "nekoliko Izraelaca ranjeno" u napadu protutenkovskim raketama ispaljenim iz Libanona na sjever Izraela.

Podsjetimo, u Libanonu je jučer došlo do masovnih eksplozija voki-tokija boraca Hezbolaha, dan nakon što su eksplodirali pageri, što je rezultiralo smrću više od 30 osoba i više od 450 ozlijeđenih.

Izrael je najavio "novu fazu rata" te premješta vojsku na granicu s Libanonom, dok je Hezbolah uzvratio napadima.

Preliminarna istraga otkrila je da su pageri bili unaprijed programirani za detonaciju, a izvori sugeriraju da su eksplozivi bili postavljeni pored baterija.

Libanonski ministar vanjskih poslova upozorava da je ovo uvod u rat.

Cijela regija će danas pažljivo slušati kada Hassan Nasrallah - vođa Hezbolaha - održi svoj televizijski govor, koji se očekuje u 16 sati po hrvatskom vremenu.

Njegova oružana skupina, koju podržava Iran, pretrpjela je ozbiljne gubitke i poniženja zbog nevjerojatnih napada na svoju komunikacijsku mrežu te su obećali "pravednu kaznu".

Japanski ICOM: Te voki-tokije ne proizvodimo od 2014.

Libanonsko ministarstvo komunikacija priopćilo je da su eksplodirali voki-toki uređaji modela IC-V82 japanske tvrtke ICOM, koji su ukinuti prije deset godina.

Ministarstvo je naglasilo da ti uređaji nisu bili službeno licencirani i nisu prošli sigurnosne provjere.

ICOM je potvrdio da više ne proizvodi taj model i da ne može utvrditi podrijetlo ukoliko su uređaji krivotvoreni. Tvrtka ističe da svi njihovi uređaji prolaze strogu kontrolu proizvodnje u Japanu i da se izvoze samo preko ovlaštenih distributera uz rigoroznu kontrolu.

BAC je bio izraelska paravan-tvrtka

Mađarska tvrtka BAC Consulting našla se pod istragom zbog optužbi tajvanske tvrtke Gold Apollo da je proizvodila pagera koji su eksplodirali u Libanonu. New York Times otkriva da je BAC bila izraelska paravan-tvrtka koja je skrivala identitete izraelskih obavještajnih časnika.

Pageri su se proizvodili za Hezbolah s eksplozivom PETN, a aktivirani su porukama koje su izgledale kao da dolaze od visokih dužnosnika Hezbolaha. Proizvodnja je povećana nakon što je Hezbolah prestao koristiti mobitele zbog straha od praćenja. Izrael je uložio značajna sredstva u tehnologiju za hakiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close