Nakon incidenta

Izrael poručio svojim građanima: ''Napustite Dagestan''

Izraelski građani trebali bi izbjegavati ta područja, a oni koji su već tamo trebali bi otići.
Vijesti / Svijet | 30. 10. 2023. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je podigao upozorenja za područje Sjevernog Kavkaza u Rusiji na 4, najvišu razinu, i poziva građane da odu, nakon jučerašnjeg napada antisemitske gomile u zračnoj luci u Dagestanu.

U zajedničkom priopćenju Vijeća za nacionalnu sigurnost i Ministarstva vanjskih poslova navodi se da bi, zbog zabrinutosti oko jučerašnjeg incidenta i potencijalnog ponavljanja događaja, izraelski građani trebali izbjegavati ta područja, a oni koji su već tamo trebali bi otići.

Inače, 60 osoba privedeno je nakon što su stotine protuizraelskih prosvjednika upale sinoć u zračnu luku Mahačkala u većinski muslimanskoj regiji Dagestan u Rusiji, izvijestila je ruska režimska novinska agencija RIA.

Napad na Židove

Dodali su da je identificirano 150 najaktivnijih prosvjednika. U incidentu je, kako se navodi, ozlijeđeno devet policajaca, od kojih su dvojica na liječenju u bolnici.

Inače, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je još ranije danas dao izjavu u kojoj je za sinoćnji upad rulje na dagestanski aerodrom, gdje su tražili Židove koji su sletjeli iz Tel Aviva, okrivio "vanjsko uplitanje".

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu i "zapadne specijalne službe" za poticanje protuizraelskih nereda u dagestanskoj zračnoj luci Mahačkala.

Pozvao je ruske sigurnosne službe da nastave raditi na održavanju reda.

"Događaji u Mahačkali sinoć su potaknuti i putem društvenih mreža, ne samo iz Ukrajine, rukama agenata zapadnih specijalnih službi", kazao je Putin.

Poručio je snagama reda da poduzmu "čvrste" mjere nakon napada antisemitske mase.

"Želim skrenuti pozornost čelnicima svih regija, čelnicima policije i specijalnih službi na potrebu čvrstih, pravovremenih i jasnih akcija za zaštitu ustavnog poretka Rusije, prava i sloboda naših građana te međuetničke i međureligijske harmonije", istaknuo je, prenosi The Times of Israel.

Bijela kuća: Primirje bi sada koristilo Hamasu

SAD ne vjeruje da je prekid vatre između Izraela i Hamasa "pravi odgovor" u ovom trenutku, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Novinari su ga upitali o stajalištu SAD-a o prekidu vatre nakon što su glasali protiv prijedloga koji poziva na održivo humanitarno primirje koje bi trebalo voditi do prekida neprijateljstava.

"Vjerujemo da bi prekid vatre upravo sada koristio Hamasu i oni su jedini koji bi od toga sada imali koristi", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close