Naredbe ICC-a

Izrael se sprema za potencijalno uhićenje Netanyahua

"U Izraelu su u tijeku razgovori o strategiji obrane Netanyahua, Gallanta i države Izrael u slučaju da ICC izda naredbe za uhićenje", objavio je izraelski javni servis KAN.
Vijesti / Svijet | 24. 06. 2024. u 15:13 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael se priprema za potencijalne naredbe za uhićenje Međunarodnog krivičnog suda (ICC) protiv premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta.

U nedjelju je sud sa sjedištem u Hagu ponovo objavio obavještenje na hebrejskom, arapskom i engleskom u kojem se objašnjavaju procedure.

Traži se izdavanje naredbe

''Nakon prikupljanja dokaza i identifikacije osumnjičenog, tužiteljstvo traži od sudaca ICC-a da izdaju: nalog za uhićenje, koji provode nacionalne vlasti; ili poziv za dolazak, gdje se osumnjičeni javljaju dobrovoljno'', navodi se u obavijesti.

Ovo je četvrti put od početka lipnja da je ICC podijelio ovu objavu na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Tužitelj ICC-a Karim Khan je 20. svibnja objavio da je zatražio naloge za uhićenje Netanyahua i Gallanta zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Pojasu Gaze.

Za sada nije donesena službena odluka suda.

Iako je Izrael osudio i odbio zahtjev tužitelja, ostaje nejasno kako će Tel Aviv odgovoriti ako budu izdani naredbe za uhićenje.

"U Izraelu su u tijeku razgovori o strategiji obrane Netanyahua, Gallanta i države Izrael u slučaju da ICC izda naredbe za uhićenje", objavio je izraelski javni servis KAN.

Dodaje se da pripreme imaju za cilj da osiguraju da Izrael bude spreman ako takvu odluku donesu suci ICC-a, dodaje se.

Priprema moguće obrane

KAN je naveo da ostaje nejasno da li će Izrael predstaviti pravnu obranu u Hagu jer Tel Aviv ne priznaje nadležnost suda.

"Izrael se radije priprema za najgori scenario, koji uključuje potencijalne naloge za uhićenje, te stoga raspravlja o mogućem obrambenom stavu protiv takve odluke", navodi se.

Izrael nije član ICC-a, dok je Palestina primljena u članstvo 2015. godine.

ICC, osnovan 2002. godine, je nezavisno međunarodno tijelo koje nije povezano s Ujedinjenim nacijama ili bilo kojom drugom međunarodnom institucijom, a njegove odluke su obvezujuće.

Uprkos tome što je Izrael odbacio nadležnost ICC-a, nadležnost suda se proteže i na palestinske teritorije okupirane od 1967. godine, omogućavajući mu da krivično goni izraelske dužnosnike optužene za zločine u ovim područjima.

Prijetnje tužitelju

U intervjuu za CNN od 21. svibnja, tužitelje ICC-a Khan otkrio je da je primio prijetnje dok je istraživao izraelske dužnosnike.

Sadašnji i bivši izraelski dužnosnici odbacili su Khanove postupke, navodeći da ne priznaju nadležnost suda. Optužili su ICC za antisemitizam i pozvali saveznike Tel Aviva da povuku sredstva i rasformiraju sud.

Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. listopada prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

Kopirati
Drag cursor here to close