Potpora vojnicima

Izraelski desničari provalili u vojnu bazu: "Nećemo napustiti svoje prijatelje"

Gomila prosvjednika okupila se nakon što je izraelska vojna policija ušla u njega kako bi privela rezerviste, koji su sada predmet službene istrage.
Vijesti / Svijet | 30. 07. 2024. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski krajnji desničari provalili su u vojnu bazu u znak potpore vojnicima optuženima za teško zlostavljanje tamošnjih palestinskih zatvorenika. Gomila prosvjednika okupila se nakon što je izraelska vojna policija ušla u njega kako bi privela rezerviste, koji su sada predmet službene istrage.

Sde Teiman u blizini Beršebe u južnom Izraelu mjesecima je bio u središtu izvještaja o ozbiljnim zlostavljanjima zatvorenika iz Gaze. U ponedjeljak su se deseci prosvjednika, uključujući krajnje desne zastupnike iz izraelske vladajuće koalicije, probili kroz vrata baze, dok su drugi pokušavali prijeći ogradu.

Uzvikivali su: "Nećemo napustiti naše prijatelje, pogotovo ne zbog terorista." Neki su vojnici u bazi navodno upotrijebili pepper sprej protiv pripadnika vojne policije, koji su stigli da privedu rezerviste. Prosvjednici su također ušli u vojnu bazu Beit Lid u središnjem Izraelu, gdje su optuženi rezervisti odvedeni na ispitivanje.

Zatvorenik hospitaliziran zbog zadobivenih ozljeda

Premijer Benjamin Netanyahu objavio je priopćenje u kojem oštro osuđuje upad u bazu i poziva na "hitno smirivanje strasti". Ministar obrane Yoav Gallant poručio je da se istraga o ponašanju vojnika mora nastaviti, dodajući da se "čak i u vrijeme ljutnje, zakon odnosi na sve".

Međutim neki izraelski političari osudili su uhićenje rezervista. Itamar Ben-Gvir, krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti, nazvao je njihovo pritvaranje "ništa manje nego sramotnim". Prema izvješćima lokalnih medija, najmanje devet izraelskih vojnika u bazi optuženo je za zlostavljanje palestinskog zatvorenika, osumnjičenog borca Hamasa koji je zarobljen u Gazi.

Zatvorenik je hospitaliziran nakon onoga što izraelski mediji opisuju kao ozbiljno seksualno zlostavljanje. Imao je ozljede anusa zbog kojih nije mogao hodati. Izraelska vojska priopćila je da je njezin glavni odvjetnik naredio istragu "nakon sumnje na ozbiljno zlostavljanje zatvorenika".

Mnogi stanovnici Gaze pušteni bez optužbi nakon ispitivanja

Od napada Hamasa 7. listopada, izraelske su vlasti zatočile tisuće Palestinaca, često bez pravnog zastupnika. BBC je prethodno razgovarao s medicinskim radnicima u poljskoj bolnici postavljenoj u Sde Teimanu, koji su naveli da su zatvorenicima vezali oči, trajno ih vezali za krevete i tjerali ih da nose pelene, umjesto da imaju pristup toaletu.

Prošlog mjeseca, izraelske novine Haaretz objavile su tvrdnje liječnika u Sde Teimanu da je dvojici zatvorenika izvršena amputacija nogu zbog ozljeda nanesenih lisicama. Tamošnji zatvorenici žalili su se novinarima i dužnosnicima Ujedinjenih naroda da su bili pretučeni i napadnuti. Izraelske obrambene snage zanijekale su sustavno zlostavljanje.

Mnogi stanovnici Gaze koje je uhitila izraelska vojska pušteni su bez optužbi nakon ispitivanja. Amnesty International je ovog mjeseca pozvao Izrael da ukine beskrajno pritvaranje Palestinaca iz Gaze.

Kopirati
Drag cursor here to close