Obilježavanje

Izrael nije pozvan - 79. godišnjica napada atomskom bombom na Nagasaki

Japanski dnevnik “Mainichi“ navodi da je gradonačelnik pozvao Vladu Japana i da "čvrsto podrži princip mira sadržan u Ustavu Japana i da pokaže vodstvo u međunarodnim naporima za ublažavanje pojačanih tenzija
Vijesti / Svijet | 09. 08. 2024. u 10:10 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski grad Nagasaki u petak je obilježio sjećanje na žrtve eksplozije američke atomske bombe 1945. godine, odbijajući da pozove Izrael na ceremoniju tijekom njegovog nastavka rata u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

U 11.02 sati po lokalnom vremenu, točno u trenutku kada je američki avion B-29 9. kolovoza 1945. godine izbacio atomsku bombu iznad Nagasakija, grad je utihnuo u znak sjećanja.

Posljednje mjesto pretrpjelo atomski napad

Tragični događaj na kraju Drugog svjetskog rata posebno je značajan jer je Nagasaki i dalje posljednje mjesto koje je pretrpjelo napad atomskom bombom u povijesti čovječanstva.

"Vlada Japana, jedine države koja je napadnuta atomskim bombama u ratu, mora izraziti ozbiljan stav u potrazi za svijetom bez nuklearnog oružja", rekao je gradonačelnik Nagasakija Shiro Suzuki na ceremoniji povodom obilježavanja godišnjice te dodao:

"Kao korak ka tome, pozivamo Vladu Japana da potpiše i ratificira Ugovor o zabrani nuklearnog oružja što prije."

Japanski dnevnik “Mainichi“ navodi da je gradonačelnik pozvao Vladu Japana i da "čvrsto podrži princip mira sadržan u Ustavu Japana i da pokaže vodstvo u međunarodnim naporima za ublažavanje pojačanih tenzija u sjeveroistočnoj Aziji i unapređenje razoružanja u regiji, kao što je nuklearna akcija Sjeveroistočne Azije - Inicijativa za zonu bez oružja".

Izrael nije pozvan

Uoči komemoracije, Nagasaki je odlučio da ne pozove Izrael na događaj, usprkos pritiscima Grupe sedam (G7).

Gradonačelnik Suzuki je rekao da je odluka donesena kako bi se osigurala sigurnost i mir tijekom događaja, navodeći da odluka "nije politički motivirana".

Vlada Japana, jedna od članica G7, odbila je komentirati odluku Nagasakija da ne pozove izraelske dužnosnike.

Američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel i britanska ambasadorica u Japanu Julia Longbottom, kao ni ambasadori ostalih zemalja G7 Francuske, Njemačke, Kanade, Italije i Europske unije ove godine nisu prisustvovali ceremoniji jer Nagasaki nije pozvao Izrael.

Na događaju u Nagasakiju sudjelovalo je oko 2.300 gostiju, uključujući predstavnike iz 100 zemalja, među kojima i Palestina.

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres na društvenoj mreži X je objavio da je prošlo skoro 80 godina otkako je Nagasaki spaljen atomskim oružjem, navodeći da nije dovoljno sjetiti se što se dogodilo.

"Nikada više ne smijemo dozvoliti takvu devastaciju. Jedini način da se eliminira nuklearni rizik je eliminacija nuklearnog oružja", istakao je Guterres.

Kopirati
Drag cursor here to close