Nečovječno postupanje

Karadžić tužio Veliku Britaniju

Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić tužio je Vladu Velike Britanije za nečovječno postupanje jer mu nije dozvoljeno da laptop drži u ćeliji.
Vijesti / Svijet | 21. 08. 2024. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić tužio je Vladu Velike Britanije, gdje trenutno boravi na doživotnoj zatvorskoj kazni, za nečovječno postupanje jer mu nije dozvoljeno da laptop drži u ćeliji.

Zabrana komuniciranja na srpskom jeziku?

Radovan Karadžić (79), koji se nalazi u zatvoru Albany na britanskom otoku Wight, traži 50.000 funti zbog, kako prenosi Daily Mail, kršenja ljudskih prava, a također tvrdi da mu je zabranjeno komunicirati na materinjem srpskom jeziku.

On se prošli tjedan pojavio na sudu putem video veze kako bi tužio državnog tajnika za pravosuđe Shabanu Mahmood.

Ako pobijedi, britanski porezni obveznici bi mu morali isplatiti novac, kao i platiti druge pravne troškove.

Ovo dolazi nakon što je njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević 2021. godine tvrdila da je držan u "nezdravim" i "neciviliziranim" uvjetima nakon što je preseljen na britanski otok.

Ona je za agenciju SRNA rekla: "Što se tiče fizičkog stanja u kojem je on smješten, to je neprihvatljivo. Ako tome dodamo i činjenicu da se nalazi u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u cijelom svijetu, jasno je u kakvom će stanju biti".

Također je tvrdila da je premještanje presuđenog ratnog zločinca u Britaniju učinjeno namjerno u inat njegovoj obitelji.

"Necivilizirana situacija"

"Moj otac je u vrlo neciviliziranoj situaciji, a što se njegove obitelji tiče, njegovo preseljenje na jug Engleske je namjerno napravljeno kako bi ga držao podalje, mimo pravila Rezolucije Ujedinjenih naroda koju je usvojilo Vijeće sigurnosti. Bit će nam jako teško fizički, financijski i proceduralno, zbog viza, imunizacije tijekom pandemije, pa čak i nakon toga, da ikada odemo tamo i posjetimo ga", kazala je.

Daily Mail podsjeća da je Karadžić odgovoran za neke od najgorih zločina počinjenih u Europi od kraja Drugog svjetskog rata, uključujući masakr nad više od 8.000 muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici.

Prvobitno je osuđen na 40 godina zatvora u Međunarodnom kaznenom sudu u Hagu, a potom mu je kazna povećana na doživotnu.

Zatvorenici kojima presudi ovaj sud Ujedinjenih naroda raspoređuju se između država članica.

Karadžić je zrakoplovom iz Nizozemskke u Veliku Britaniju prebačen 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close