Skandal u Europskom parlamentu

Katar podmićivao europsku zastupnicu? Smijenjena s dužnosti, ona negira krivnju

''Odluku o smjeni Eve Kaili donio je Europski parlament na hitnom sastanku predsjednika'', rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Mecola.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2022. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Političke grupacije Europskog parlamenta izglasale su u utorak oduzimanje uloge potpredsjednice Evi Kaili zbog velikog korupcijskog skandala, baš u trenutku kada je njen odvjetnik rekao da ona negira bilo kakvu nepravdu u svom prvom javnom komentaru o slučaju, prenosi Avaz.

Kaili, jedna od 14 potpredsjednika parlamenta, bila je među četvero ljudi uhićenih i optuženih u Belgiji ovog vikenda zbog optužbi da im je domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu Katar davao gotovinu i poklone kako bi utjecao na donošenje odluka.

Skandal je izazvao bijes u Bruxellesu i potaknuo zabrinutost među zakonodavcima EU-a i političkim čelnicima da bi incident mogao dodatno narušiti imidž EU-a u zemlji i inostranstvu, što je natjeralo skupštinu da brzo suspendira i prekine bilo kakve veze sa Evom Kaili.

Europski parlament sebe vidi kao moralni kompas u Bruxellesu, donoseći rezolucije kritične prema kršenjima ljudskih prava širom svijeta i pozivajući vlade EU-a na odgovornost. Njemačka je priopćila da je ovaj slučaj već ugrozio kredibilitet Europe.

''Odluku o smjeni Eve Kaili donio je Europski parlament na hitnom sastanku predsjednika'', rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Mecola.

Glasanje sada treba potvrditi cijeli parlament, a ono bi trebalo biti održano danas. Belgijski tužitelji su rekli da više od četiri mjeseca sumnjaju da jedna zaljevska država pokušava kupiti utjecaj u Bruxellesu. Izvor koji je upoznat sa slučajem rekao je da je ta zaljevska država Katar, dok Katar negira bilo kakvu povezanost za ovim slučajem.

Kopirati
Drag cursor here to close