Problemi s kreditorima

Kijevu prijeti bankrot

Vijesti / Svijet | 25. 06. 2015. u 17:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina u srpnju neće uspjeti isplatiti kamate na obveznice koje joj dospijevaju na naplatu, i ovu državu očekuje bankrot jer nema naznaka da će nesuglasice s kreditorima biti riješene, procjenjuje analitičar američke kompanije "Goldman Sachs" Andrew Mateni.

"Ukrajinska vlada po svoj prilici neće premostiti neslaganja s kreditorima o planu otplate dugovanja u narednim nedjeljama i morat će proglasiti moratorij na otplatu 120 milijuna dolara kamata koje na naplatu dospijeva 24. srpnja", navodi analitičar "Goldman Sachsa" Andrew Mateni, javlja Srna.

Ukrajina je dala kreditorima prijedlog za otpis 40 posto osnovnog duga prije nego što proglasi moratorij, prenosi agencija "Blumberg".

U Washingtonu će se sljedeći tjedan sastati predstavnici ukrajinske vlade i Međunarodnog monetarnog fonda da bi razgovarali o isplati naredne tranše 17 milijardi dolara vrijednog kredita pomoći Kijevu.

Mateni je dodao da, s točke gledišta " Goldman Sachsa ", kreditori neće pristati na posljednji prijedlog Kijeva o restrukturiranju duga.
Analitičar tvrdi da je otpis osnovnog duga neophodan zbog rasta javnog duga Ukrajine i sporog gospodarskog rasta.

Javni dug će se ove godine približiti nivou od 100 posto bruto domaćeg proizvoda, a ekonomija će, prema procjeni MMF-a, istovremeno potonuti devet posto.

Ukrajina je kreditorima predložila restrukturiranje obveznica, koje bi bile vezane za budući gospodarski rast, što bi vlasnicima dužničkih hartija omogućilo da ostvare profit od eventualnog jačanja ekonomije, ali ostaje vidjeti hoće li taj prijedlog biti prihvaćen, navodi ''Goldman Sachs".

Kopirati
Drag cursor here to close