Rat traje

Kina: Amerika je kriva jer nije postignuto primirje u Gazi

"Da SAD nisu štitile jednu stranu iznova i iznova, višestruke rezolucije Vijeća sigurnosti ne bi bile flagrantno odbačene", rekao je kineski veleposlanik. Kina direktno krivi Ameriku za neuspjeh u postizanju primirja u Gazi.
Vijesti / Svijet | 17. 09. 2024. u 09:11 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina smatra Sjedinjene Američke Države (SAD) odgovornim za neuspjeh u postizanju primirja u Gazi.

"Da SAD nisu štitile jednu stranu iznova i iznova, višestruke rezolucije Vijeća sigurnosti ne bi bile flagrantno odbačene", rekao je kineski veleposlanik Geng Shuang u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN).

Podsjetio je da izraelski rat u Gazi koji je počeo 7. listopada prošle godine, traje skoro godinu dana.

''Tijekom prošle godine, uprkos snažnim zajedničkim međunarodnim pozivima na prekid vatre i prestanak ubojstava, Izrael nije zaustavio vojne operacije, koje su dovele do smrti preko 41.000 palestinskih civila. Ovo je alarmantno'', rekao je Geng.

Istaknuo je i Vijeće sigurnosti UN-a na njegovu "primarnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

"Zašto niste bili u stanju zaustaviti ovu ljudsku tragediju, najgoru ove vrste do danas?", rekao je.

Dodao je da je Vijeće sigurnosti UN-a moglo usvojiti rezoluciju kojom se zahtijeva prekid vatre ubrzo nakon izbijanja sukoba da SAD nije "stajao na putu".

Na kraju je pozvao SAD da ''pokažu odgovoran stav'' i iskoristi utjecaj i preduzme konkretne akcije kako bi natjerao Izrael da bez odlaganja prekine vojne operacije kako bi se "pružila šansa za život palestinskom narodu koji već dugo pati".

Kopirati
Drag cursor here to close