Raste zabrinutost u SAD-u

Kinezi kupuju zemljište u blizini američkih vojnih baza

Pod maskom poljoprivredne djelatnosti, kineski zemljoposjednici mogli su postaviti nišane za izviđanje, instalirati tehnologiju za praćenje, koristiti radar i infracrveno skeniranje za pregled baza ili pokušati letjeti dronovima iznad njih
Vijesti / Svijet | 22. 06. 2024. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina kupuje strateški raspoređena poljoprivredna zemljišta u blizini vojnih objekata i postrojenja diljem SAD-a, što povećava strah Amerikanaca za nacionalnu sigurnost zbog mogućih špijunaža ili eventualno čak i sabotaža, prenosi Nypost.com.

Za sada je identificirano čak 19 baza diljem SAD-a na teritoriji od Floride do Havaja, a koje se nalaze u neposrednoj blizini zemlje koju su kupili Kinezi.

U SAD-u raste zabrinutost kako bi te parcele mogli iskoristiti špijuni koji rade za Kinu.

Glavne baze

Na ovom popisu 19 baza nalaze se neke od strateški najvažnijih, poput baze Fort Liberty (bivši Fort Bragg) u Fayettevilleu - Sjeverna Karolina, Fort Cavazos (bivši Fort Hood) u Killeenu - Texas,  kamp marinaca Pendleton u San Diegu u Kaliforniji, te baza zračnih snaga MacDill u Tampi na Floridi.

Robert S. Spalding III, umirovljeni brigadni general Zračnih snaga Sjedinjenih Država čiji je rad fokusiran na američko-kineske odnose, kazao je za The Post, kako je riječ o zabrinjavajućem trendu zbog blizine strateških lokacija.

"Ove lokacije mogle bi se iskoristiti za postavljanje pozicija za prikupljanje obavještajnih podataka, a vlasnici bi mogli utjecati na lokalnu politiku", dodao je.

Poljoprivredna maska

"Alarmantno je što nemamo zakone koji bi spriječili Kineze da kupuju nekretnine u SAD-u.", kazao je Spalding.

Pod maskom poljoprivredne djelatnosti, kineski zemljoposjednici mogli su postaviti nišane za izviđanje, instalirati tehnologiju za praćenje, koristiti radar i infracrveno skeniranje za pregled baza ili pokušati letjeti dronovima iznad njih kako bi vršili nadzor vojnih lokacija, rekli su izvori za The Post.

Izvješće u Wall Street Journalu iz rujna 2023. pokazalo je kako su se kineski špijuni i uljezi pokušali probiti američke vojne objekte više od 100 puta u posljednjih nekoliko godina, uključujući i pokušaj upada na poligon za projektile u Novom Meksiku, kao i ronioce uočene u blizini lansirnog mjesta za projektile na Floridi.

Kineska prijetnja

Kineska prijetnja SAD-u je ogromna, a FBI ju je označio kao "ozbiljnu prijetnju".

Redatelj Christopher Wray kazao je u travnju kako su kineski hakeri izvršili upad u kritičnu infrastrukturu SAD-a i kako samo čekaju "pravi trenutak da izazovu štetu i nanesu razorni udarac".

 

Kopirati
Drag cursor here to close