Nakon 53 godine

Konačno riješen misterij nestanka zrakoplova iz 1971.

Privatni mlažnjak koji je s pet putnika nestao 1971. pronašao je stručnjak tijekom nedavne misije izvlačenja.
Vijesti / Svijet | 12. 06. 2024. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privatni mlažnjak koji je s pet putnika nestao 1971. pronašao je stručnjak Garry Kozak iz Goffstowna tijekom nedavne misije izvlačenja s dna jezera Champlain, prenosi Daily Mail.

Dana 27. siječnja 1971., privatni mlažnjak je poletio u hladnoj i snježnoj noći iz međunarodne zračne luke Burlington prema Providenceu, Rhode Island SAD.

Prevozio uposlenike

Zrakoplov je prevozio dva člana posade i tri zaposlenika iz razvojne tvrtke Cousin's Properties, sa sjedištem u Atlanti.

Garry Kozak iz Goffstowna, New Hampshire, pronašao je nešto za što vjeruje kako je riječ o zrakoplovu Jet Commander s 10 sjedišta, na dnu jezera Champlain, kod otoka Juniper.

"Ne možete pronaći mir dok ne pronađete sve dijelove, a danas je taj dan. Danas je taj dan. I napokon je gotovo", kazala je Kristina Coffey, kći Georgea, pilota aviona, za NBC5 News.

Kozak je locirao olupinu zrakoplova na dnu jezera tijekom vikenda na Dan sjećanja, ali vijest o njezinu otkriću nije objavljena dok se ne obavijeste obitelji žrtava.

Prije ovog otkrića, pronađeni su neki dijelovi zrakoplova, uključujući i spremnik kisika, ali cijela letjelica nikada nije locirana.

Nađeni ostaci

Kozak je rekao kako je proveo mnogo godina u potrazi za neobičnim oblicima na dnu jezera Champlain i analizirajući prethodna skeniranja vode.

'Potraga za bilo čim što je izgubljeno pod vodom uvijek je zanimljiva priča', rekao je Kozak.

Tijekom potrage u svibnju ove godine, Kozak i njegov tim koristili su se vozilima na daljinsko upravljanje i tehnologijom snimanja visoke rezolucije kako bi pronašli više krhotina koje nikada nisu locirane.

Video: Riješen misterij zrakoplova u jezeru Champlain

Posada je u dubinama jezera otkrila slomljeni trup, odnosno glavni dio zrakoplova, s bojom koja se podudarala s bojom aviona koji je nestao 1971. godine.

Također su pronašli instrument ploču, strukturu krila, ostatke motora i druge značajne dokaze kako se radilo o zrakoplovu Jet Commander.

Nakon što je locirao nestali zrakoplov, Kozak je sve nalaze dostavio Nacionalnom odboru za sigurnost prometa i vlastima, kako bi ih potvrdili.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close