Dobrodošli

Kremlj pozdravio povratak u domovinu razmijenjenih ruskih špijuna i 'spavača'; Pali i zagrljaji

Njemački sud osudio je Krasikova za ubojstvo bivšeg čečenskog militanta u berlinskom parku 2019.
Vijesti / Svijet | 02. 08. 2024. u 18:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kremlj je u petak priopćio da je Vadim Krasikov, ubojica koga je Njemačka vratila u najvećoj razmjeni zarobljenika između Istoka i Zapada od Hladnog rata, bio zaposlenik ruske Savezne službe sigurnosti FSB i da je služio u Alpha grupi, jedinici specijalnih snaga FSB.

Njemački sud osudio je Krasikova za ubojstvo bivšeg čečenskog militanta u berlinskom parku 2019., a predsjednik Vladimir Putin ga je zagrlio nakon što je izašao iz aviona u Moskvi u četvrtak navečer.

Krasikov, koji je nosio bejzbol kapu i gornji dio trenerke, bio je prvi od povratnika koji je izašao iz aviona i susreo se s Putinom, signalizirajući njegov značaj za Moskvu koja se ponosi povratkom obavještajaca uhićenih u inozemstvu.

Među onima koje je Moskva također dobila natrag je ruska obitelj Dulcev, uključujući njihovo dvoje djece, koje je sud u Sloveniji osudio da su se pretvarali da su Argentinci kako bi špijunirali članicu EU i NATO-a.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u petak je potvrdio da je par "ilegalaca" - tajnih agenata obučenih da glume strance, koji provode godine živeći u inostranstvu pod lažnim identitetom.

''Djeca ‘ilegalnih’ obavještajnih agenata koja su jučer doletjela saznala su da su Rusi tek nakon što je avion poletio za Moskvu iz Ankare'', kazao je Peskov novinarima.

''Prije toga nisu znali da su Rusi i da imaju bilo kakve veze s našom zemljom. A vjerojatno ste vidjeli kad su djeca silazila niz stepenice aviona da ne govore ruski i da ih je Putin pozdravio na španjolskom. Rekao je Buenos Nochas'', dodao je.

''Djeca su jučer pitala roditelje tko ih je dočekao u Moskvi. Nisu ni znali ko je Putin. Tako rade “ilegalci”. Oni se toliko žrtvuju zbog predanosti svom poslu'', kazao je.

Peskov, koji je izjavio da ruske vladine agencije rade na oslobađanju ostalih Rusa u inostranstvu, kazao je da su razmjenu zarobljenika, koju su proruski analitičari ocijenili kao pobjedu Moskve, dogovorili FSB i američka Centralna obavještajna agencija CIA.

Peskov je kazao da je Putin smatrao vitalnim osobno se sastati s povratnicima na aerodromu van njihovog aviona.

''Bilo je to odavanje počasti ljudima koji služe svojoj zemlji i koji su se nakon vrlo teških iskušenja, a zahvaljujući velikom radu brojih ljudi, uspjeli vratiti u domovinu'', kazao je.

Putin je povratnicima obećao državne nagrade i razgovor o njihovoj budućnosti.

Upitan je li razmjena zarobljenika znak da bi Rusija mogla biti spremna za postizanje kompromisnog dogovora o Ukrajini, Peskov je rekao da se radi o različitim situacijama i da se radi na mogućem diplomatskom rješenju onoga što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, na "drugačijim principima", prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close