Napad na Ukrajinu

Litva proglasila izvaredno stanje, Izrael i Turska osudili postupak Rusije

Nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini Gitanas Nauseda, predsjednik Litve, objavio je da proglašava izvanredno stanje u zemlji do odobrenja Parlamenta.
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2022. u 12:24 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini Gitanas Nauseda, predsjednik Litve, objavio je da proglašava izvanredno stanje u zemlji do odobrenja Parlamenta.

"Danas ću potpisati uredbu o uvođenju izvanrednog stanja, koji će parlament donijeti na izvanrednoj sjednici", rekao je Nauseda, prenosi javni emiter LRT.

Nauseda je akcije Rusije nazvao "ničim izazvanom vojnom agresijom", ističući da na to ne mogu "ostati ravnodušni".

"Iako nema direktne prijetnje stabilnosti u Litvi, moramo ispravno procijeniti situaciju i djelovati odgovorno i solidarno", dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da su pokrenuli specijalnu vojnu operaciju u Donbasu, na istoku Ukrajine.

Ministarstvo obrane Rusije priopćilo je da su sustavi protuzračne obrane, vojni aerodromi i zrakoplovne snage u Ukrajini neutralizirani "visoko preciznim oružjem".

Lukašenko: Bjelorusija nije uključena u rusku vojnu operaciju

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko u četvrtak je negirao da vojska njegove zemlje učestvuje u ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Lukašenko je na hitnom sastanku razgovarao s vojnim dužnosnicima u glavnom gradu Minsku.

Predsjednik je istaknuo da bjeloruske oružane snage ne sudjeluju u ruskoj operaciji. Rekao je i da je ranije upozorio Ukrajinu i dodao da bi države u sukobu trebale tražiti načine da spriječe krvoproliće i rat.

Pozvao je na pregovore u glavnom gradu Minsku uz sudjelovanje ukrajinske i ruske strane, navodeći da su to "tri slovenska naroda" koji bi trebali da sjednu i odrede svoju budućnost.

Ranije su države poput Turkiye ponudile da budu domaćini samita kako bi se izbjegao rat u Ukrajini.

Izrael: Napad Rusije na Ukrajinu napad je na svjetski poredak

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid osudio je rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, nazvavši je "velikim napadom na svjetski poredak", javlja Anadolu Agency (AA).

"Napad Rusije na Ukrajinu veliki je napad na svjetski poredak. Izrael je spreman pomoći ukrajinskom narodu", poručio je Lapid na konferenciji za novinare, te dodao:

"Ratovi nisu pravi način za rješavanje sukoba. Možemo to zaustaviti i vratiti se za pregovarački stol za mirno rješenje. Izrael već dugo ima dobre i duboke odnose i s Rusijom i s Ukrajinom. Deseci tisuća izraelskih građana i stotine tisuća židova žive u obje zemlje. Njihova zaštita je naš glavni prioritet."

Podsjećajući da je ranije ovaj tjedan osoblje izraelskog veleposlanstva u Kijevu evakuirano i premještano u grad Lviv, blizu poljske granice, Lapid je rekao:

"Pozivam sve izraelske građane da napuste Ukrajinu i pređu granicu dok su ceste još otvorene."

Lapid je na svom Twitteru podijelio slične izjave i naveo da osuđuje rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

"Ruski napad na Ukrajinu ozbiljno je kršenje međunarodnog poretka. Izrael osuđuje napad", naglasio je Lapid.

Kopirati
Drag cursor here to close