Talijanska premijerka oštra

Meloni napala sporazum o najvišim pozicijama u Evropskoj uniji

Prema objavljenom sporazumu,Ursula von der Leyen iz EPP-a zadržat će svoju poziciju, dok će bivši portugalski premijer Antonio Costa preuzeti dužnost predsjednika Europskog vijeća.
Vijesti / Svijet | 26. 06. 2024. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u srijedu je osudila sporazum koji su navodno sklopile Europska narodna stranka desnog centra (EPP), te grupe socijalista i liberala za vodeće poslove u Europskoj uniji, o čemu je izvještavala Donji dom prije ovotjednog summita EU, javila je Ansa.

Prema objavljenom sporazumu, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen iz EPP-a zadržat će svoju poziciju, dok će bivši portugalski socijalistički premijer Antonio Costa preuzeti dužnost predsjednika Europskog vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas, liberalka, postat će nova visoka predstavnica EU za vanjske poslove.

Nametanje logike

- Greška koja se sprema da se napravi, s nametanjem logike krhke većine kojoj je vjerojatno suđeno da ima poteškoća tijekom (europskog) parlamentarnog mandata, velika je greška, ne za desni centar niti za Italiju, već za Europu koja izgleda ne razumije izazov s kojim se suočava, ili, ako razumije, u svakom slučaju preferira da daje prioritet drugim stvarima - rekla je Meloni, predsjedavajuća Europskih konzervativaca i reformista (ECR), skupine kojoj pripada njezina desničarska stranka Braća Italije (FdI).

- Ako želimo da učinimo dobru uslugu Europi i njezinu kredibilitetu, moramo pokazati kako smo shvatili greške iz prošlosti i kako vodimo računa o pravcima građana, koji traže konkretniju, manje ideološku Europu - kazala je ona.

Dogovor je navodno postignut na videokonferenciji šest nacionalnih lidera koji predstavljaju tri skupine - Poljaka Donalda Tuska i Grka Kyriakosa Micotakisa za EPP, Njemačkog Olafa Scholza i Španjolca Pedra Sancheza za socijaliste i Francuza Emmanuela Macrona i Holanđanina Marka Ruttea za liberale.

Odbacivanje politike

Meloni je napala takve sporazume o "kaminu" sklopljene među malom skupinom lidera, posebno s obzirom na to kako su stranke tih osoba postupile na europskim izborima.

- Ako postoji jedna neosporna stvar koja dolazi iz glasačke kutije, to je odbacivanje politike koju vode političke stranke u vlasti u mnogim velikim europskim zemljama, koje su u mnogim slučajevima i stranke koje su diktirale europske politike posljednjih godina.

Vladajuće stranke su dobile 16 posto u Francuskoj, 32 posto u Njemačkoj, 34 posto u Španjolskoj.

Samo u Italiji je 53 posto izabranih predstavnika iz vladajućih stranaka - kazala je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close