Zrakoplovni dan

MiG 21 i Rafale zajedno najavili novu eru na hrvatskom nebu

Formacijski let i pojedinačni preleti ovih zrakoplova vrhunac su današnjeg Zrakoplovnog dana koji se pod nazivom AIRVG2024 održao u Velikoj Gorici…
Vijesti / Svijet | 11. 05. 2024. u 16:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) sudjelovalo je u subotu na trećem AIRVG-u, Zrakoplovnom danu Velike Gorice, a brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske posebno je oduševio letački program akro grupe HRZ-a Krila Oluje te zajednički prelet MIG-ova i novih borbenih aviona Rafalea.

Foto: Bljesak.info / Hrvatski zrakoplovi

Avioni MiG 21 i Rafale zajedno su u preletu iznad tisuća okupljenih posjetitelja u Velikog Gorici pored Zagreba, obilježili kraj jedne i ujedno početak druge mnogo modernije ere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Cilj ove zrakoplovne priredbe je promocija HRZ-a, pokazati našu modernu tehnologiju i privlačenje mladih u HRZ", izjavila je bojnica Antonija Trupinić, pilotkinja helikoptera i časnica za odnose s javnošću HRZ-a.

Formacijski let i pojedinačni preleti ovih zrakoplova vrhunac su današnjeg Zrakoplovnog dana koji se pod nazivom AIRVG2024 održao u Velikoj Gorici na prostoru tzv. starog terminala Međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman.

Foto: Bljesak.info / Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici

Prije letnog programa posjetitelji su mogli da obiđu i iz bliza pogledaju izložene C3R-EC/DC Rafale i MiG 21, trenažne Pilatus PC -9M, Zlin 242L.

Dok su se od MIG-ova opraštali, u jedan su čak mogli i sjesti, s oduševljenjem su promatrali nove francuske borbene avione Rafale.

Osim aviona bili su tu laki napadački helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, transportni UH-60MBlack Hawk, kao i Bell 206B Jet Renger.

Posjetitelji su mogli vidjeti i pouzdani helikopter ruske proizvodnje Mi 171Sh, a tu je bio i kedan helikopter AS532 Cougar – zrakoplovstva Republike Slovenije. Osim aviona mogli smo da vidimo i besposadni zrakoplovni sustav ORBITER 3, kao i jedrilice Aerobkluba Velika Gorica.

Foto: Bljesak.info / Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici

U letačkom dijelu programa nastupila je akrobatska grupa Krila Oluje sa službenim letačkim programa za sezonu 2024. U demonstracijskim preletima mogli smo vidjeti trenažni avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B Jet Ranger.

Osim ovoga, prikazana je i sposobnosti združenog djelovanja helikoptera UH-60M/Mi-171Sh i OH-58D pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja tzv. Pilot RESCUE.

MIG-ovi uskoro neće letjeti

S obzirom da su iz Francuske nedavno stigli Rafalei, MIG-ovi uskoro više neće letjeti.

"HRZ je s MIG-ovima pobijedilo u Domovinskom ratu i to je svakako avion koji za nas ima izuzetnu vrijednost. Letjet će onoliko dugo dokle budu trebali da bi Rafalei mogli preuzeti nadzor i zaštitu zračnog prostora Hrvatske. HRZ ulaže maksimum napora da održava svoju flotu MIG-ova još uvijek u letnom stanju, a oproštaj će biti napravljen na pravi način jer je taj avion to i zaslužio", naglasio je brigadir i pilot aviona MIG-21 Stanko Hrženjak.

MIG-ovi su iznijeli Domovinski rat i osigurali hrvatsku neovisnost, a Rafalei nam jamče uspješnu budućnost, dodao je brigadir Barišić.

Brend "Grada zrakoplovstva" Velika Gorica razvija od 2016., kada su potpisali "Povelju prijateljstva" sa subjektima iz zrakoplovnih djelatnosti koji djeluju na području grada.

Kopirati
Drag cursor here to close