Bliski istok

Ministri iz 13 država upozoravaju Izrael da prekine ofenzivu u Rafahu

Sve države skupine GG7 velikih industrijski razvijenih zemalja potpisale su pismo od četiri stranice, s izuzetkom Sjedinjenih Država
Vijesti / Svijet | 17. 05. 2024. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Evakuacija civila iz Rafaha Evakuacija civila iz Rafaha

Ministri vanjskih poslova 13 zemalja upozorili su pismom Izrael protiv sveobuhvatne vojne ofenzive na grad Rafah u južnom pojasu Gaze, navodi se u medijskom izvješću.

Njemački list Süddeutsche Zeitung izvijestio je u svom izdanju od petka da su potpisnici također zatražili veću pomoć za palestinsko stanovništvo.

Sve države skupine GG7 velikih industrijski razvijenih zemalja potpisale su pismo od četiri stranice, s izuzetkom Sjedinjenih Država, prenosi Hina.

U pismu izraelskom ministru vanjskih poslova Israelu Katzu ministri su istaknuli pravo Izraela na samoobranu i osudili terorističke napade Hamasa i drugih islamističkih skupina 7. listopada.

Istodobno su pozvali vladu premijera Benjamina Netanyahua da učini sve što je u njezinoj moći kako bi ublažila razornu i sve goru humanitarnu krizu u pojasu Gaze.

Prema izvješću Süddeutsche Zeitunga, također su pozvali Izrael da otvori sve granične prijelaze u obalnom pojasu za dostavu pomoći, uključujući i prijelaz Rafah s Egiptom.

Prije nešto više od tjedan dana izraelska je vojska napredovala s istoka prema Rafahu unatoč snažnim međunarodnim upozorenjima. Od tada vojska kontrolira i palestinski dio graničnog prijelaza Gaze prema Egiptu.

Važan granični prijelaz od tada je zatvoren za humanitarnu pomoć. Izrael i Egipat se međusobno optužuju za to.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova država G7 Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Japana i Kanade, te njihovi kolege iz Australije, Danske, Finske, Nizozemske, Novog Zelanda, Južne Koreje i Švedske.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant najavio je u četvrtak raspoređivanje dodatnih trupa u Rafahu. Ondje je već pogođeno na stotine ciljeva i uništeno nekoliko tunela, navela je izraelska vojska.

Prema podacima UN-a, oko 600.000 ljudi već je napustilo grad na granici s Egiptom.

Kopirati
Drag cursor here to close