Napredovanje

Moskva priznala: Ukrajinci su sada 30 km unutar Rusije

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova optužila je Kijev za "zastrašivanje miroljubivog stanovništva Rusije".
Vijesti / Svijet | 11. 08. 2024. u 20:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske trupe napredovale su do 30 km unutar Rusije, što je najdublji i najznačajniji upad otkako je Moskva započela rat u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su se njegove snage sukobile s ukrajinskim trupama u blizini sela Tolpino i Obshchy Kolodez, dok je ofenziva u regiji Kursk ušla u šesti dan.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova optužila je Kijev za "zastrašivanje miroljubivog stanovništva Rusije".

Rusija gradi dodatnu obranu u blizini nuklearne elektrane

Čini se da Rusija gradi nove obrambene linije rovova u regiji Kursk, nedaleko od nuklearne elektrane. Video snimljen iz vozila u pokretu, koji je analizirao BBC Verify, prikazuje teške strojeve pored dugog niza naslagane zemlje koji se proteže paralelno s cestom E38, jugoistočno od nuklearne elektrane Kursk.

U petak je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala "sve strane na maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegla nuklearna nesreća".

Širi se priča o navodnoj ponudi Zaharove Ukrajini

Počela je kružiti priča o navodnoj ponudi glasnogovornice ministra vanjskih poslova Marije Zaharove da je Rusija sprema Ukrajincima vratiti najveću svjetsku nuklearku Zaporižju ako oni odustanu od napada i zauzimanja kurske nuklearke. No, iz ruskog ministarstva vanjskih poslova javljeno je kako je to fake news.

Komersant piše kako je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov razgovarao sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grossijem te "upozorio da djelovanje ukrajinske vojske izravno ugrožava ne samo Kursku NE nego i dovodi u opasnost "razvoj svjetske nuklearne energetike".

Kopirati
Drag cursor here to close