Prije 60 godina

Na današnji dan ubijen je John F. Kennedy

Nakon što su se predsjednik i prva dama pozdravili s ljudima, koji su ih tamo dočekali, sjeli su na stražnje sjedalo kabrioleta koji ih je vozio prema mjestu gdje je Kennedy trebao održati još jedan u nizu svojih planiranih govora.
Vijesti / Svijet | 22. 11. 2023. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 22. studenog 1963., u Teksasu je ubijen John Fitzgerald Kennedy, američki predsjednik, koji je tu dužnost obnašao od 1961., nakon što je na predsjedničkim izborima, 1960., pobijedio dotadašnjeg potpredsjednika SAD-a, republikanca Richarda Nixona.

Na ruti Kennedyjevog posljednjeg, dvodnevnog putovanja, predviđenog uoči planirane, ponovne kandidature, 1964., bilo je ukupno pet gradova. U prva dva, San Antoniju i Houstonu, Kennedy je dočekan srdačno, prenosi Večernji list.

16 kilometara duga dionica puta

Dobrodošlicu su mu poželjeli i u Fort Worthu. Jutro nakon te prve noći, provedene u Teksasu, koji je smatran uporištem ekstremne, američke desnice, predsjednik je održao nekoliko govora, a njegova iduća destinacija bila je zračna luka, Love Field, u Dallasu.

Nakon što su se predsjednik i prva dama pozdravili s ljudima, koji su ih tamo dočekali, sjeli su na stražnje sjedalo kabrioleta koji ih je vozio prema mjestu gdje je Kennedy trebao održati još jedan u nizu svojih planiranih govora. Uz 16 kilometara dugu dionicu puta, do Trade Marta, 200.000 okupljenih ljudi razdragano je pozdravljalo predsjednički par.

U 12.30 odjeknuo prvi pucanj

Automobil je prošao kroz predio Dealey Plaza te se polako približavao samom centru Dallasa, no u trenutku kada su se, predsjednik i supruga, provezli pokraj zgrade tamošnje gradske knjižnice, odjeknuli su pucnji. Bilo je točno 12.30 sati kada je prvi metak pogodio Kennedyja, prostrijelivši mu vrat. Odmah je uslijedio i drugi hitac – taj kobni metak pogodio je Kennedyja u potiljak.

Iako je vozilo, s teško ranjenim predsjednikom, vrlo brzo stiglo do Memorijalne bolnice Parkland, Kennedyju liječnici više nisu mogli pomoći – točno u 13 sati, 35. predsjednik SAD-a službeno je proglašen mrtvim. Imao je samo 46 godina. Za nešto više od sat i pol, došlo je do ekspresne tranzicije izvršne vlasti. Prije no što je avion s Kennedyjevim mrtvim tijelom poletio iz zračne luke, u predsjedničkom zrakoplovu, Air Force One, točno u 14.38 sati, pred udovicom, Jacqueline Kennedy, potpredsjednik Lyndon B. Johnson, položio je prisegu. Milijunaš, čiji su ranč zvali 'Teksaška Bijela kuća', postao je tako 36. predsjednik SAD-a.

Video: Kennedy
Kopirati
Drag cursor here to close