Italija

Na Siciliji zatvoren glavni aerodrom zbog erupcije dva vulkana

Ministarstvo civilne zaštite je na društvenoj mreži X priopćilo da je razina uzbune povećan na najvišu, crvenu razinu.
Vijesti / Svijet | 05. 07. 2024. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski otok Sicilija u petak je bilo prinuđeno da privremeno zatvori svoj najveći aerodrom nakon što su Etna i manji vulkan na obližnjem otoku izbacili vreli pepeo i lavu, javlja Anadolu.

Vulkanske aktivnosti su porasle u posljednjih nekoliko dana, podižući razine uzbune jer su erupcije lave i pepela dostigle visoke razine.

Aerodrom „Vincenzo Bellini Catania“ na Siciliji u blizini istočne obale otoka je zatvoren jer su ulice u centru Catanie prekrivene pepelom, usporavajući promet.

Foto: AFP / Pepeo i dim sa planine Etna 

Pepeo i dim sa planine Etna već su bili remetili zračni promet.

Vulkanske aktivnosti nastavile su se povećavati u posljednjih nekoliko dana na Siciliji, a nakon Etne, gdje je juče zabilježena najveća erupcija lave i pepela do visine od 4,5 kilometara, vulkanske eksplozije dogodile su se i u Stromboliju, još jednom aktivnom vulkanu na jugu Sicilije.

Vulkan na otoku Stromboli, koji je dio Eolskog arhipelaga, počeo je intenzivno izbacivati pepeo i lavu, koja je sa krhotinama stijena padala u more.

U informacijama koje je podijelio Talijanski nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV), navedeno je da je pepeo koji je izbacio vulkan Stromboli dosegao visinu od približno dva kilometra.

Foto: AFP / Erupcija Etne

Ministarstvo civilne zaštite je na društvenoj mreži X priopćilo da je razina uzbune povećana na najvišu, crvenu razinu.

“U tijeku je provjera materijala, vozila, zdravstvenih resursa, osoblja, logističkih baza i plana pomoći osjetljivim subjektima kako bi se osigurala operativna spremnost”, navodi se u objavi.

Kopirati
Drag cursor here to close