Moćna vojna sila s elitnim jedinicama, modernom opremom, plaćenicima i sa jedva milijun stanovnika
Ujedinjeni Arapski Emirati

Moćna vojna sila s elitnim jedinicama, modernom opremom, plaćenicima i sa jedva milijun stanovnika

Vijesti / Svijet | 09. 07. 2024. u 12:39 Bljesak.info / | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) imaju jednu od najzanimljivijih vojski u MENA-i (Middle East and North Africa). Druga su vojna sila po snazi u GCC-u (Gulf Cooperation Council) nakon Saudijske Arabije (KSA) s puno napredne opreme nabavljene sa svih strana, kao i lokalno proizvedenih obrambenih proizvoda.

Viktor Naumenko uradio je opširnu analizu UAE vojne sile koja se vrlo intenzivno oslanja i na usluge plaćenika pristiglih sa svih strana svijeta.

Garda, tenkovi, transporteri ...

Predsjednička garda Ujedinjenih Arapskih Emirata specijalizirana je elitna divizija od 12 tisuća vojnika kojom zapovijeda Mike Hindmarsh, bivši australski časnik za spec. operacije, a te trupe obučava USMC što ih označava kao pandan marincima koje su također vrlo intenzivno obučavali Britanci.

S obzirom na to da vojska UAE broji oko 65 tisuća, od čega je 45 tisuća vojnika kopnenih rodova, korpus predsjedničke garde čini oko 27% vojske UAE. Tako da je ova Garda golemi dio vojnih snaga i predvode operacije u Libiji, Jemenu i drugim mjestima gdje se odvijaju sukobi ograničenog intenziteta.

Kopnene snage UAE imaju oko 400 Leclerc MBT-a (Main battle tank - Glavni borbeni tenk)francuske proizvodnje, što ih čini drugim najvećim oklopnim korpusom u GCC-u nakon KSA. Ti Leclerc tenkovi su dodatno oklopljeni i nadograđeni i korišteni su u vojnim operacijama UAE u Jemenu. Ovo su najskuplji tenkovi na svijetu, piše Viktor Naumenko.

Izvor fotografije: X / Predsjednička garda UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju veliku flotu AFV-a (Armoured fighting vehicle - Borbenih oklopnih vozila) koja se sastoji od nekih 650 BMP-3 iz Rusije i 130 FNSS ACV-300 turske proizvodnje. Slično Leclercu, BMP3 dobili su novu nadogradnju i dodatni oklop.

Ujedinjeni Arapski Emirati također koriste veliki broj oklopnih transportera i raznih tipova oklopnih vozila kao što je 700 oklopnih transportera turske proizvodnje Otokar koji također dolazi u AFV verziji, imaju i druge tipove oklopnih transportera, ali u manjem broju kao što je 90 BTR-3 ukrajinske proizvodnje koji se koriste od strane marinaca UAE.

Kopnene snage UAE su iskreno ogromna vojska usredotočena na MRAP vozila (Mine-Resistant Ambush Protected), imaju 3400 MaxxPro, 750 Okshosh ATV, oko 350 Nimra koji su lokalno proizvedeni, 1150 Caimana iz SAD-a, tako da su vrlo svestrane i mobilne snage koje odgovaraju ekspedicijskim aktivnostima UAE-a.

Ujedinjeni Arapski Emirati se udružuju s drugim državama u regiji kako bi lokalno proizvodili stvari kao što je NIMR serija, kao i njihove bespilotne letjelice, lebdeće streljivo i precizno oružje koje proizvode s Egiptom i KSA, a nedavno su i Turci ušli u obrambeni sektor Emirata.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju 78 G6 SPG-ova, 87 M109 i 73 ili tako nešto L118 vučenih topničkih jedinica i 32 HIMARS-a američke proizvodnje, 12 korejskih K239, 48 BM21, 48 turskih T122 i oko 5 kineskih SR-5 ... što garantira pozamašnu artiljerijsku moć.

Izvor fotografije: X / Ruski BMP-3 u naoružanju UAE

Patrioti, HAWK-ovi, Pantsiri, F-16-ke ..

Pokazalo se da su UAE dobri u logistici na kopnu i u zraku. Uspjeli su koordinirati svoje operacije u Jemenu i održavati bez prekida opskrbne linije. Dobri su u opskrbi svojih kvazi-proksi saveznika poput RSF-a u Sudanu putem svojih transportnih zrakoplova s kojima su održavali zračni most.

Slično kao i ostatak GCC-a, UAE ima široku mrežu protuzračne obrane s mnoštvom sustava uključujući njihovih 12 barijera Patriot, 2 baterije THAAD-a, 12 baterija južnokorejskog K-SAM-a, izraelske proizvodnje Barak-8 SAM-a, nadograđenog HAWK/Crotale, te 50 vozila Panstir S1 ruske proizvodnje.

Što se tiče Panstir-S1, UAE je (jedini!?) operater ove modificirane verzije ruskog Panstira, nalazi se na većem MAN vozilu njemačke proizvodnje, stoga je znatno veća od originalne verzije koja se temelji na ruskom vozilu koje je viđano u akciji Libija & Jemen.

Veze UAE-a s Izraelom prilično su duboke u obrambenom/obavještajnom području. Imali su dogovor prema kojem je Izrael opskrbljivao UAE s protuzračnom obranom BARAK-8 & SPYDER. Naručeni su kako je rasla prijetnja od napada Hutija.

Izvor fotografije: X / 16E Block 60 Desert Falcons

Zračne snage Ujedinjenih Arapskih Emirata prilično su impresivne s 80 F16E Block 60 Desert Falcons. Ova verzija je jedna od najboljih tipova F16 koji se nalaze u službi, a imaju naručenih 80 Rafale zrakoplova, tako da je to zrakoplovstvo izvrsne kvalitete s BVRAAM-om (Beyond Visual Range Air-to-Air Missile) i raznim spektrom navođenih raketa i PGM-a (Precision-guided munition) za udare po zemlji.

Također imaju 5 francuskih MRRT tankera (Multi Role Tanker Transport) za dopunu gorivom i oni se iskreno ne koriste mnogo. Postoje naznake kako će ova MRRT flota biti dana Egiptu putem nejasnog zakulisnog dogovora (nije uopće prvi put da UAE i Egipat rade ovakve dogovore s obzirom na njihov neobično duboke veze).

Zračne snage Ujedinjenih Arapskih Emirata imaju 5 GlobalEye AWACS-ova švedske proizvodnje (SAAB) koji se sastoje od nečega što je zapravo leteći zapovjedni centar sastavljen od senzora koji koriste Saabov Erieye ER (prošireni domet) radar i on koordinira Zračne snage UAE kao i njihovu protuzračnu obranu.

Imaju prilično veliku količinu helikoptera. 30 AH-64E Apachea, 80 naoružanih UH-60 Blackhawka i 30 naoružanih Bella 407. Ovaj asortiman odgovara UAE-ovim spec. operacijama/vojnom pristupu u plaćeničkom stilu. Oni također imaju nekoliko desetaka transportnih helikoptera poput CH-47 i Eurocoptera.

Mornarica UAE također nije osobito velika, ali je vrlo moćna za svoju veličinu s modernim korvetama i fregatama koje nose francuske protubrodske i kopnene krstareće rakete Exocet Block II.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju vlastitu obrambenu industriju usredotočenu na EDGE (bivši Denyl Dynamics koji je UAE kupio cijeli portfelj) proizvode projektile/navođeno oružje i bespilotne letjelice i drugu opremu poput oklopnih vozila i protuzračne obrane, protubrodskih projektila i lebdećeg streljiva.

Izvor fotografije: X / Mornarički brodovi naoružani su raketama Exocet Block II

Bespilotne letjelice

Također su se u posljednje vrijeme usredotočili na bespilotne letjelice s kupnjom turskih TB2 i kineskih bespilotnih letjelica, kao i njihovih lokalno proizvedenih bespilotnih letjelica poput Reach-5 tvrtke EDGE i bezbroj drugog lebdećeg streljiva i FPV-a.

Ujedinjeni Arapski Emirati također grade svoje mogućnosti borbe protiv bespilotnih letjelica. Mogli bi nabaviti američki High Energy Laser (300 Kw) ili kineski Silent Hunter kojeg je KSA (Saudijska Arabija) već nabavila, a koji su uglavnom usmjereni na niskoleteće ciljeve za razliku od borbenih zrakoplova ili helikoptera.

Vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata uvelike se oslanja na strane plaćenike, oni angažiraju bivše vojno i obavještajno osoblje iz svih krajeva. Čak su i njihove kopnene snage trebale sudanske vojnike koje je opskrbljivao general koji je sada zadužen za RSF u Sudanu.

Kako piše ovaj vojni analitičar, UAE po svemu nabrojanom nastoji da postane IDF 2.0 samo što nema dovoljno stanovništva za to. Izrael koji broji oko 9 milijuna dok UAE-a ima 1 milijun. Ipak, impresivno je što su UAE uspjeli učiniti s onim što imaju čak i ako se u velikoj mjeri oslanjaju na plaćenike koji su također smrtno učinkoviti.

Mnogi UAE vide kao Qaarth iz serije Igre prijestolja. Zapanjujuće bogato trgovačko središte koje vode bogati prinčevi s plaćeničkom vojskom kao što je Golden Company s dovoljno stranih časnika, geopolitičkim vezama i lobiranjem, da se bore za njihove interese.

Kopirati
Drag cursor here to close