Ukrajinski dronovi u akciji

Najveće rusko skladište oružja i municije u plamenu; eksplozije i detonacije vide se kilometrima

Ukrajinski dronovi pogodili su rusko skladište streljiva u Tveru, izazivajući eksplozije i požare te prisilnu evakuaciju stanovništva.
Vijesti / Svijet | 18. 09. 2024. u 10:16 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski dronovi pogodili su skladište streljiva u ruskoj regiji Tver rano jutros, nakon čega su uslijedile eksplozije i požari u gradu Toropets, rekao je guverner regije, Igor Rudenya. Ovo se skladište nalazi 470 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Nakon napada, regionalna vlada Tvera objavila je djelomičnu evakuaciju iz gradića Toropetsa putem svog Telegram kanala. Evakuacija se provodi u područjima gdje su "aktivne operacije protuzračne obrane i u tijeku su napori za obuzdavanje požara".

Prema novinama Militarnyi, ovdje je bila stacionirana vojna postrojba 107. Arsenal GRAU i osiguravala je skladište sa velikim količinama streljiva. Ovo je skladište bilo meta prethodnih napada dronovima, u svibnju i lipnju 2024. godine.

NASA-ine satelitske snimke zabilježile su toplinske tragove na gotovo cijelom teritoriju arsenala 107. GRAU, što ukazuje na razmjere incidenta i intenzitet požara koji su nastali.

Prema nekim informacijama, u skladištu se, među ostalim streljivom, bile rakete od 122 mm za sustave BM-21 Grad i minobacače od 82 mm. Arsenal 107. GRAU je značajno vojno mjesto barem od 2015. godine, prema izvješćima Vojne revije, a 2018. i lokalnih medija.

Procjenjuje se da uništena zaliha sadrži do 30.000 tona različitog streljiva, što ga čini vjerojatno najvećim pogođenim skladištem streljiva od početka rata. Arsenal 107. GRAU, površine oko 7,76 km², navodno je jedno od najvećih vojnih skladišta.

Uništavanje ovog streljiva utjecat će na Sjevernu operativnu skupinu ruske vojske, koja opskrbljuje snage u Brjansku, Kursku i Belgorodu. Streljivo je ruskim željeznicama prevezeno na zapad u Bjelorusiju, prije nego što je poslano natrag u Rusiju i istovareno u Kursku i Belgorodu.

Vlasti su naredile evakuaciju stanovništva dok se ruska vojska bori s posljedicama napada dronom na vojnu postrojbu u Toropetsu, u regiji Tver.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je tijekom noći oborilo 54 ukrajinske bespilotne letjelice. Prema njihovoj izjavi, 27 ih je presretnuto iznad Kurska, 16 iznad Brjanska, 7 iznad Smolenska, 3 iznad Belgoroda i 1 iznad Orlova. No, nije se spominjala Tverska oblast, gdje od štrajka gore skladišta streljiva.

Zapadni saveznici sve su bliže dopuštanju ukrajinskim oružanim snagama da raketama dugog dometa gađaju ciljeve unutar Rusije. Među potencijalnim metama su deseci vojnih aerodroma.

Kopirati
Drag cursor here to close