Regrutacija

Najviše boraca za ISIL se vrbuje iz Sarajeva i Zenice

Vijesti / Svijet | 19. 11. 2016. u 17:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje, koje su proveli stručnjaci iz američkog Centra za borbu protiv terorizma, pokazuje na kojim teritorijima ISIL regrutira najviše boraca za borbu u Siriji i Iraku.

Prema podacima Centra, postoji veći broj gradova u Europi gdje žive regruti ISIL-a. U pitanju su gradovi sa većim migrantskim zajednicama.

Analiza više od 850 stranih boraca ISIL-a, koji su putovali u Siriju i Irak u razdoblju od 2011. do 2015. godine, pokazala je da skoro tri četvrtine ovih džihadista dolazi iz gradova odakle su porijeklom neki militanti poznati od ranije.

Independent je objavio mapu gradova izvorišta terorista, prema ovim podacima. Što se tiče džihadista iz Europe, najviše ih je bilo iz Londona — 38, zatim iz belgijskih gradova Antwerpena (32) i Bruxellesa (30). Iz španjolske enklave Seute bilo je 18 od analiziranih 854 terorista.

U vrhu gradova glavnih izvorišta džihadista je i Zenica sa 15 analiziranih džihadista. Najviše gradova iz zapadnih zemalja odakle su džihadisti imaju Belgija i Francuska. Po dva grada gdje najviše vrbuje ISIL imaju Britanija, Njemačka, Nizozemska i Bosna i Hercegovina (Zenica i Sarajevo).

Prema podacima Centra, europske države odakle je najveći broj boraca ISIL-a su Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Belgija. Iz Srbije su najmanje tri pripadnika ISIL-a, koji se bore u Siriji i Iraku, kao i iz Slovenije, dok je iz BiH čak 78 islamista.

Kopirati
Drag cursor here to close