"Fall Weiss"

Napadom na Poljsku prije 85 godina započeo Drugi svjetski rat

Pripadnici SS-a i Gestapoa, obučeni u uniforme poljske vojske, izveli napade na njemačka mjesta uz granicu s Poljskom, te zauzeli jedan njemački radio-odašiljač i odaslali protunjemačke poruke.
Vijesti / Svijet | 01. 09. 2024. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bundesarchiv / Njemačke trupe marširaju ispred Hitlera

Na današnji dan prije 85 godina, 1. rujna 1939. nacistička Njemačka napala je Poljsku čime je počeo drugi svjetski rat, krvavi sukob u kojem će deseci milijuna ljudi izgubiti život.

Hitler se već duže vrijeme spremao za rat godinama provocirajući Europu sve većim teritorijalnim zahtjevima. Nakon što si je osigurao privremeni savez s SSSR-om (pakt Ribbentropp-Molotov) odlučio je pokrenuti njemački ratni stroj.

Kao izgovor za napad poslužila je Operacija Himmler, koju su vodili Reichsführer SS-a Heinrich Himmler i šef Gestapa Reinhard Heydrich. Njihovi su ljudi, obučeni u uniforme poljske vojske, 31. kolovoza izveli napade na njemačka mjesta uz granicu s Poljskom, te zauzeli jedan njemački radio-odašiljač i odaslali protunjemačke poruke.

Na kraju, da bi se pružio dokaz da su to napravili Poljaci, ostavili su trupla obučena u poljske uniforme, a koja su zapravo pripadala ubijenim njemačkim zarobljenicima iz koncentracijskih logora.

Hitler je, pod opravdanjem da štiti sigurnost Reicha, zapovijedio napad na Poljsku pod kodnim imenom Fall Weiss. Njemačke jedinice u Poljsku su ušle u 4 sata i 15 minuta, a već za mjesec dana Poljska je kapitulirala nemoćna pred nacističkim munjevitim ratom (njem.Blitzkrieg). 

Video: WW2 - Germany vs Poland, 1939

Pošto je Poljska bila saveznik Zapada, 3. rujna Velika Britanija, Australija i Novi Zeland objavljuju rat Njemačkoj, a uskoro ih, između ostalih, slijede i Francuska, Južnoafrička Republika i Kanada. 

U suradnji s Njemačkom, sovjetska Crvena armija 17. rujna napada istočne predjele Poljske. SSSR je ispunjavao tajni aneks sporazuma Molotov-Ribbentrop koji je podijelio istočnu Europu na dvije sfere utjecaja, nacističku i sovjetsku.

Suočavajući se s drugim frontom poljska je vlada zaključila da obrana na rumunjskoj granici nije više održiva i naređuje evakuaciju svojih postrojbi u neutralnu Rumunjsku.

Invazija je završila 6. listopada 1939. kada su Njemačka i SSSR okupirale cijelu Poljsku. Iako su objavile rat Njemačkoj, V. Britanija i Francuska su vrlo malo izravno pomogli Poljskoj.

Nakon završetka kampanje formiran je pokret otpora, poljske postrojbe su se borile sa Saveznicima tijekom cijeloga rata.

Njemačka je zauzela istočne predjele Poljske nakon početka operacije Barbarossa (kodno ime za napad na Sovjetski savez) te ih je ponovno izgubila 1944. pred nadirućom Crvenom armijom. Tijekom rata Poljska je izgubila preko 20% svoga predratnog stanovništva. 

Video: The Invasion of Poland: Every Hour (1939)

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close