za primjer

NATO: Podijeliti Siriju kao BiH i Jugoslaviju

Vijesti / Svijet | 11. 03. 2016. u 08:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi James Stavridis izrazio je mišljenje da je vrijeme da se Sirija podijeli na nekoliko dijelova. On je čak predložio nekoliko varijanti ovog scenarija, uključujuc´i primjere Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Iraka.

Bivši zapovjednik snaga NATO-a u Europi James Stavridis izrazio je mišljenje da se primirje u Siriji možda sada i poštuje, ali da rat u regiji nec´e biti brzo završen, navodi Foreign Policy.

General smatra da je glavni problem Sirije što se glavne sile same ne mogu dogovoriti o izlasku iz krize: SAD i Rusija se ne slažu oko sudbine Assada, Saudijska Arabija i Iran su se zaglibile u geopolitičke i regionalne konflikte, dok Rusija i Turska imaju nesuglasice po taktičkim i strateškim pitanjima.

Nastavkom krize, prema riječima Stavridisa, sve više postaje očigledno da jedinstvena sirijska država više ne postoji. Narod je podijelio građanski rat i vec´im dijelom zemlje upravljaju raznorazni lideri koji se nikome nisu zakleli na vjernost. Zato bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi predlaže podjelu Sirije.

Podijeljenu Siriju Stavridis vidi ovako: Oko Damaska c´e se pojaviti alavitska regija pod upravom Assada ili onih koji c´e ga zamjeniti, središnjom regijom c´e vremenom početi upravljati umjereni sunitski režim — nakon istiskivanja različitih terorističkih grupa, dok se na istoku zemlje može pojaviti i kurdska enklava.

Pristup podjeli zemlje može biti različit: od potpune podjele, kao u slučaju Jugoslavije, do federacije, kao u Bosni i Hercegovini nakon Daytonskog sporazuma i slabe federacije kao u slučaju Iraka. Međutim, prije nego što se pribjegne ovakvom rešenje treba izvagati sve posljedice ovakve odluke, smatra Stavridis, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close