Nema dokaza

Neovisna komisija utvrdila da Južna Afrika nije isporučila oružje Rusiji

Američki veleposlanik u Južnoj Africi, Reuben Brigety, rekao je novinarima u svibnju da je njegova zemlja uvjerena da je Južna Afrika isporučila oružje ruskoj vojsci uprkos tome što je zemlja tvrdila da je neutralna
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2023. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Neovisna komisija utvrdila da Južna Afrika nije isporučila oružje Rusiji

Neovisna istraga koja ispituje navode da je Južna Afrika isporučivala oružje Rusiji nije pronašla nikakve dokaze, priopćilo je u nedjelju Predsjedništvo te zemlje, prenosi Anadolu. 

“Komisija je utvrdila da nema dokaza koji podržavaju tvrdnju da je brod prevozio oružje iz Južne Afrike namijenjeno Rusiji", navodi se u priopćenju iz ureda predsjednika Cyrila Ramaphose.

Američki veleposlanik u Južnoj Africi, Reuben Brigety, rekao je novinarima u svibnju da je njegova zemlja uvjerena da je Južna Afrika isporučila oružje ruskoj vojsci uprkos tome što je zemlja tvrdila da je neutralna.

"Među stvarima koje smo primijetili bilo je pristajanje (ruskog) teretnog broda u pomorsku bazu Simon's Town između 6. i 8. prosinca 2022. godine, za koji smo uvjereni da je otpremio oružje i municiju... dok se vraćao u Rusiju", rekao je Brigety.

Nakon navoda, Ramaphosa je pokrenuo neovisnu istragu koju je vodio umirovljeni sudac da ispita tužbu.

"Panel je utvrdio da je brod (Lady R) pristao u Simon's Town kako bi isporučio opremu koju je za Snage nacionalne obrane Južne Afrike 2018. naručila Armscor, kompanija za nabavku oružja u zemlji”, dodaje se u priopćenju.

Predsjedništvo je priopćilo da su optužbe protiv Južne Afrike imale štetan učinak na njenu valutu, ekonomiju i svjetski ugled.

“Južna Afrika ima jasne zakone koji reguliraju izdavanje dozvola za uvoz i izvoz konvencionalnog naoružanja. Pribavljene su sve relevantne dozvole za uvoz opreme koju je isporučio brod. Nije izdata dozvola za izvoz oružja, niti je izvezeno oružje”, navodi se.

Tročlanim vijećem je predsjedavao penzionisani sudija Phineas Mojapelo, a postali članovi su odvjetnica Leah Gcabashe SC i umirovljeni političar Enver Surtyj.

Južnoafričko Ministarstvo za međunarodne odnose i suradnju (DIRCO) je sredinom svibnja priopćilo da se veleposlanik Brigety izvinio vladi i narodu Južne Afrike zbog svojih komentara o ruskom brodu koji je utovario oružje i municiju iz Južne Afrike.

Kopirati
Drag cursor here to close