Nedjeljno biranje

Njemačka: Desnica bi mogla 'preuzeti' parlament

To bilo prvi put od Drugog svjetskog rata da krajnje desna stranka ima najviše mjesta u državnom parlamentu…
Vijesti / Svijet | 31. 08. 2024. u 21:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajnja desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) mogla bi odnijeti pobjedu na nedjeljnim izborima u dvije njemačke pokrajine, čime bi se pojačao pritisak na kancelara Olafa Scholza u pitanjima ekonomije, migracija i podršci Ukrajini, piše Reuters i predviđa da će im biti teško formirati vlast jer stranke odbijaju suradnju s njima.

Procjene su da bi AfD mogao imati najviše glasova u parlamentu Tiringije, dok bi u Saksoniji bila izjednačena s konzervativcima, ali bi to bilo prvi put od Drugog svjetskog rata da krajnje desna stranka ima najviše mjesta u državnom parlamentu, što bi omogućilo da blokira ustavne prometne i imenovanje nekih sudaca.

Prema rezultatima anketa, AfD ima 30 posto podrške u Tiringiji, skoro 10 posto više od konzervativaca koji su na drugom mjestu, dok je s njima u Saksoniji izjednačena i na 30-32 posto su podrške.

Novostvorena krajnje ljevičarska alijansa Sahre Wagenknecht (BSW) trebala bi biti treća snaga u obje države.

Očekuje se da će sve tri stranke u Scholzovoj saveznoj koaliciji izgubiti glasove, a dvije će se možda čak i boriti da pređu cenzus od pet posto, potreban za ulazak u parlament.

Kopirati
Drag cursor here to close