protiv Islamske države

Njemačka kreće u borbu: Vojni avioni, pomorska fregata i 1.200 vojnika spremno za Siriju

Vijesti / Svijet | 04. 12. 2015. u 12:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački parlament podržao je danas odluku vlade Angele Merkel da i njemačke snage krenu u borbu protiv Islamske države u Siriji. Njemačka će u Siriju poslati nekoliko svojih vojnih lovaca, pomorsku fregatu i 1.200 vojnika.

Odluka o slanju vojnih snaga u Siriju dolazi nakon pokolja u Parizu, a njemački ministri uvjereni su da je i Njemačka sada jedna od glavnih meta terorista Islamske države. I Velika Britanija se uključila u borbe u Siriji te je jučer izvela prve zračne napade na džihadiste, uništivši nekoliko naftnih polja u Siriji.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen kazala je ranije ovog tjedna da prije dvije godine nije mogla ni zamisliti da bi se ovako nešto moglo dogoditi i da će teroristi zaprijetiti Europi i cijelom svijetu.

To će biti najveća vojna operacija koju Njemačka trenutno sprovodi u inozemstvu. Mandat misije će trajati jednu godinu i koštat će 134 milijuna eura, prenosi BBC.

Njemačke snage bit će raspoređene diljem Sirije, na lokacijama koje su pod kontrolom džihadista. Njemačka će poslati dodatne jedinice i u Irak, kako bi se uključile u pomoć kurdskim snagama koje se bore protiv Islamske države.

Kopirati
Drag cursor here to close