Graditi povjerenje

Njemački čelnici od Grčke očekuju plan ekonomskih reformi

Vijesti / Svijet | 09. 07. 2015. u 16:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački mnistar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je u četvrtak da bi Grčka mogla početi ponovo graditi povjerenje u 19-članoj eurozoni poduzimanjem hitnih akcija na reformi svoje ekonomije.

Schaeuble je izjavio na konferenciji u Frankfurtu da "smo mi uvijek govorili kako treba doći do akcija na gradnji povjerenja, a ja ne primjećujem nikakve akcije".

Schaeuble, koji je skeptičan prema obvezivanju grčke vlade, rekao je da su šanse za takve akcije prije nedjeljnog europskog samita o grčkoj krizi "prilično limitirane", prenosi AP.

On je, ipak, izjavio da je novi grčki ministar financija Euclid Tsakalotos "više konvencionalan od svog prethodnika" - sukobima sklonog Yanisa Varoufakisa.

Grčki europartneri čekaju na prijedlog o posljednjoj šansi od Grčke za dobivanje kredita koji bi je spasili od bankrota i eventulnog napuštanja eura.

Kancelarka Angela Merkel ponovila je njemačko protivljenje direktnom smanjenju duga za Grčku.

Merkel je izjavila u četvrtak tijekom posjete bosanskoj prijestonioci Sarajevu da "klasično šišanje ne dolazi u obzir. To se nije promijenilo u razdobju između jučer i danas".

Grčka mora stvoriti finalizirani plan reformi do kraja dana. Merkel tvrdi da nije u poziciji da ocjenjuje hoće li plan udovoljiti očekivanjima kreditora.

Grčka traži olakšanje duga a Međunarodni monetarnI fond tvrdi da je potrebno restruktuiranje golemog duga te zemlje. Njemačka se, ipak, opire pozivima za ublažavanje duga prije nego što Grčka objavi ekonomske reforme.

Kopirati
Drag cursor here to close