Nuklearna apokalipsa na pomolu? NATO se priprema za totalni sukob s Rusijom
NATO priprema plan za "veliki broj žrtava" u slučaju scenarija WW3 s Rusijom ovog desetljeća

Nuklearna apokalipsa na pomolu? NATO se priprema za totalni sukob s Rusijom

Vijesti / Svijet | 25. 09. 2024. u 21:55 Bljesak.info / | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO se ubrzano priprema za mogućnost velikog rata s Rusijom, uključujući scenarije masovne evakuacije i spašavanja, s obzirom na moguću upotrebu atomskih bombi, otkrio je general-pukovnik Alexander Sollfrank, šef logističkog zapovjedništva NATO-a.

Kako piše britanski list Daily Mail, ove mjere dolaze usred sve veće napetosti između Zapada i Rusije, dok NATO-vi planeri razmatraju načine da se prilagode ratovanju na velikom europskom bojištu, koje bi uključivalo znatno veće gubitke u odnosu na nedavne vojne operacije u Afganistanu i Iraku.

Sollfrank, istaknuti njemački general, istaknuo je kako NATO radi na osiguravanju operativne sposobnosti za izvlačenje velikog broja ranjenih vojnika s prve linije. Upozorio je da bi, za razliku od ranijih konflikata, sveobuhvatni sukob s Rusijom mogao dovesti do velikih gubitaka i logističkih izazova u evakuaciji ranjenih, s obzirom na prisutnost ruskih zračnih snaga i protuzračne obrane.

Ruske zračne snage, poznate po svojim moćnim arsenalima raketa, mogle bi spriječiti korištenje zrakoplova za medicinske evakuacije, čineći ih previše riskantnima. Stoga NATO razmatra opcije poput 'bolničkih vlakova' za masovni transport ranjenih vojnika na sigurne lokacije.

"Izazov će biti kako osigurati brzu i kvalitetnu medicinsku skrb za veliki broj ranjenih, pogotovo ako bude bilo masovnih napada," izjavio je Sollfrank.

Rusija se sprema napasti NATO

Njegove izjave dolaze u trenutku kada njemačka vojska predviđa da bi Rusija mogla biti spremna napasti zemlju NATO-a do 2029. godine. NATO-vi vojni stratezi su svjesni da bi potencijalni sukob s Rusijom zahtijevao brzo i učinkovito premještanje snaga i opreme diljem Europe, a Sollfrankovo zapovjedništvo zaduženo je za koordinaciju tih logističkih operacija.

General-pukovnik istaknuo je da bi medicinske evakuacije zahtijevale sustav cestovnih i željezničkih vozila, uključujući vlakove dizajnirane za transport većeg broja ranjenih nego što je to moguće zrakoplovima.

"Morat ćemo osigurati zračnu nadmoć, a to će zahtijevati vrijeme kako bi se uspostavila na cijeloj dužini bojišnice," dodao je. Zbog toga NATO razmatra sve mogućnosti, uključujući upotrebu autobusa za transport ranjenih u bolnice diljem Europe.

Jedan od ključnih problema koji NATO mora riješiti su različiti medicinski propisi između zemalja članica, što bi moglo otežati evakuaciju ranjenih. Kao potencijalno rješenje, Sollfrank je predložio stvaranje svojevrsnog 'vojnomedicinskog Schengena', koji bi omogućio slobodan prolaz osjetljivih lijekova i opreme između zemalja. Ovaj bi sustav omogućio bržu i sigurniju medicinsku skrb ranjenicima, bez birokratskih prepreka.

NATO jača vojne kapacitete

Međutim, NATO-ove pripreme za rat s Rusijom nisu ograničene samo na medicinske evakuacije. Sigurnosni savez također jača svoje vojne kapacitete, što uključuje i najveće vojne vježbe od Hladnog rata. U okviru vježbi Steadfast Defender 2024., NATO je angažirao oko 90.000 vojnika iz preko 30 savezničkih i partnerskih zemalja kako bi testirali kolektivne sposobnosti u slučaju sukoba s Rusijom.

Vježbe su obuhvatile sve domene sukoba – kopno, zrak, more i kibernetičke operacije – s ciljem unapređenja sposobnosti zajedničkog djelovanja u slučaju sveobuhvatnog rata. Ova je operacija ključna u jačanju NATO-ovih obrambenih kapaciteta u slučaju ruskog napada.

NATO također razvija planove za brzo raspoređivanje američkih trupa na prve linije bojišta u Europi u slučaju da sukob s Rusijom eskalira. Planovi uključuju izgradnju novih 'kopnenih koridora' koji će omogućiti brže kretanje vojnika i opreme kroz Europu, bez birokratskih prepreka.

NATO planira strategije za brzi prodor na Balkanski poluotok

Osim toga, NATO planira strategije za brzi prodor na Balkanski poluotok preko Italije, Grčke i Turske, kao i uspostavljanje koridora prema sjevernoj granici Rusije preko Skandinavije, rekli su dužnosnici za The Telegraph.

U međuvremenu, europske države članice NATO-a intenziviraju svoje napore za povećanje obrambenih kapaciteta. Zemlje poput Njemačke ulažu milijarde eura u modernizaciju svojih vojnih snaga, dok Poljska povećava svoj obrambeni proračun na gotovo 5% BDP-a.

Europska obrambena agencija pojednostavila je postupke nabave, omogućujući bržu isporuku vojne opreme Ukrajini, dok fond European Peace Facility (EPF) omogućava opskrbu ukrajinskih snaga oružjem, čak i prije nego što države članice obnove vlastite zalihe.

NATO-ove aktivnosti jasno pokazuju da sigurnosni blok ozbiljno shvaća prijetnju Rusije te se priprema za scenarij sveopćeg rata. Sa sve većom neizvjesnošću u globalnim odnosima, NATO-ovi čelnici žele osigurati da su saveznici spremni za bilo kakvu eskalaciju sukoba – uključujući i onu u kojoj bi bile korištene nuklearne bombe.

Kopirati
Drag cursor here to close