Prva faza

Odgovor na ubojstvo vođe - Hezbolah ispalio 320 raketa na Izrael

Priopćenje je uslijedilo ubrzo nakon što je izraelska vojska napala južni Libanon zračnim napadom velikih razmjera koji je nazvala "preventivnim udarom", tvrdeći da je spriječila Hezbollah da pokrene napad.
Vijesti / Svijet | 25. 08. 2024. u 09:58 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libanonska grupa Hezbollah objavila je u nedjelju da je ispalila 320 raketa na Izrael kao dio "prve faze" odgovora na ubojstvo njihovog vođe Fuada Shukra.

Priopćenje je uslijedilo ubrzo nakon što je izraelska vojska napala južni Libanon zračnim napadom velikih razmjera koji je nazvala "preventivnim udarom", tvrdeći da je spriječila Hezbollah da pokrene napad.

Prva faza odgovora

Hezbolah je naveo da je "prva faza odgovora na Shukrovo ubojstvo uspješno završena".

''Inicijalna faza uključivala je ciljanje izraelskih kasarni i lokacija kako bi se olakšao prolazak ofanzivnih dronova ka njihovim predviđenim ciljevima duboko unutar izraelskog entiteta. Ovi dronovi su uspješno stigli do svojih odredišta kako je planirano'', priopćio je Hezbolah.

Takođe je navedeno da je broj do sada lansiranih raketa Katjusha premašio 320.

Hezbolah je naveo da je gađano 11 izraelskih vojnih lokacija, uključujući baze Meron, Zaatoun, Al-Sahl, Nafah, Yarden i Ein Zeitim, kao i kampove Kela, UF, Ramot Naftali, Neve Ziv i Zarura, na sjeveru Izraela.

Izraelska vojska je priopćila da su nedavno otkrili pripreme Hezbolaha za lansiranje raketa i projektila prema Izraelu.

Eliminiranje prijetnje

"Kao rezultat toga, napadamo kako bismo eliminirali prijetnju", navodi se.

Izraelske vlasti obustavile su u nedjelju sve letove za i s međunarodnog aerodroma Ben Gurion u blizini Tel Aviva.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolu, izraelski borbeni avioni su istovremeno izveli više od 40 zračnih napada na 17 područja i gradova u južnom Libanu.

Primijećena su kola hitne pomoći na nekim od ciljanih lokacija.

Svjedoci su također potvrdili lansiranje desetina raketa i napadačkih dronova sa libanske teritorije prema Izraelu.

Izraelski mediji, uključujući Kanal 12, javili su da su se sirene za zračne napade oglasile u nekoliko gradova na sjeveru Izraela.

Od 8. listopada 2023., libanonski Hezbolah je svakodnevno razmjenjivao vatru s izraelskom vojskom preko Plave linije, što je rezultiralo stotinama žrtava, uglavnom na libanonskoj strani.

Eskalacija dolazi u pozadini rata u Gazi, gdje je Izrael ubio više od 40.300 Palestinaca nakon upada Hamasa 7. listopada 2023. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close