Lekcija: Runolist

Oglasio se i HGSS: "Pripazite na sumnjive simbole na sljedećem planinarenju"

"A možda usput riješimo i neku međunarodnu političku krizu", napisali su iz HGSS-a na Facebooku.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2023. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio ukrajinsku vojnu jedinicu za nacizam jer koriste simbol runolista, oglasila se i Hrvatska gorska služba za spašavanje, koja također koristi runolist kao jedan od svojih simbola.

"Pažnja planinari! Pripazite na sumnjive simbole na svojem sljedećem planinarenju...mogao bi to biti znak da vam prijeti opasnost. Ali, ne brinite. Ako vas i snađe kakva nevolja, sve što trebate je pozvati prijateljsku službu spašavanja iz susjedstva (nedavno smo saznali od BBC-ja da se naš ljubljeni emblem može zamijeniti za nešto opako) i dolazimo da vam spasimo dan... a možda usput riješimo i neku međunarodnu političku krizu, napisali su iz očigledno zabavljenog HGSS-a na Facebooku.

Podsjetimo, britanski BBC, analizirajući govor ruskog predsjednika i optužbu za nacističke simbole, spomenuo je izrijekom upravo hrvatsku spasilačku službu kao jednu od organizacija koje koristi sporni simbol, a nemaju veze s ubilačkom ideologijom iz Drugog svjetskog rata.

Runolist je inače biljka rasprostranjena od Engleske na sjeveru do juga i Sredozemlja, a u Hrvatskoj na gorskim predjelima Dinarida. Mjestimično se javlja i na kamenjarskim travnjacima, na primjer na području Zavižana na Velebitu.

Kopirati
Drag cursor here to close