Poltava

Ogroman napad na Ukrajinu: Najmanje 41 osoba poginula, preko 180 ranjenih

U napadu je pogođena obrazovna ustanova i susjedna medicinska ustanova, pri čemu je djelomično uništena i zgrada Vojnog instituta za komunikacije, rekao je Zelenski.
Vijesti / Svijet | 03. 09. 2024. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 41 osoba je ubijena, a 180 ih je ranjeno u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Poltava u utorak, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi The Guardian.

Zelenski je u video snimci rekao da su ruske snage pogodile grad s dvije balističke rakete. U napadu je pogođena obrazovna ustanova i susjedna medicinska ustanova, pri čemu je djelomično uništena i zgrada Vojnog instituta za komunikacije, rekao je Zelenski.

Sustavi protuzračne obrane

"Ruski ološ će definitivno odgovarati za ovaj napad", objavio je Zelenski na Telegramu.

Zatražio je od Zapada više oružja za protuzračnu obranu, a još jednom je zatražio i da im se dopusti da zapadno oružje koriste za gađanje ciljeva unutar Rusije.

"Stalno govorimo svima u svijetu koji imaju moć zaustaviti ovaj teror: sustavi protuzračne obrane i projektili potrebni su u Ukrajini, a ne u nekom skladištu", rekao je Zelenski.

"Dalekometni udari koji nas mogu zaštititi od ruskog terora potrebni su sada, a ne neko vrijeme kasnije. Nažalost, svaki dan kašnjenja znači gubitak života", dodao je.

"Vremenski interval između uzbune i dolaska smrtonosnih projektila bio je toliko kratak da je zatekao ljude tijekom evakuacije u sklonište", priopćilo je Ministarstvo obrane, kako prenosi Kyiv Independent.

Rumunji šalju Patriote

Donji dom rumunjskog parlamenta usvojio je u utorak nacrt zakona kojim se odobrava donacija obrambenog raketnog sustava Patriot Ukrajini.

Rumunjska, članica NATO-a od 2004., dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom. Tijekom ruskih napada na ukrajinske luke na drugoj strani Dunava, krhotine dronova često padnu na rumunjski teritorij.

Nakon što predsjednik Klaus Iohannis potpiše spomenuti dokument i on postane zakonski akt, vlada će izdati nalog da se donacija provede.

Rumunjska je odlučila donirati dva operabilna sustava Patriot pod uvjetom da ih Savez kasnije nadomjesti drugim sustavom Patriot, piše Hina.

U nacrtu zakona kojeg je parlament usvojio također piše da američki zamjenski sustavi Patriot ne smiju koštati više od od onog što je Rumunjska platila te da će se troškovi platiti iz "nepovratnih stranih izvora".

Rumunjska je 2017. potpisala četiri milijarde težak ugovor o kupnji Patriota. Do sada su joj isporučena četiri sustava, dva koja su operabilna.

Podmuklost neprijatelja

Mnogi ljudi ostali su zarobljeni ispod ruševina, dok spasioci i medicinari nastavljaju raditi na mjestu događaja. Od oko 14 sati. po lokalnom vremenu hitne službe spasile su 25 ljudi, od kojih je 11 izvučeno iz ruševina, navodi se u priopćenju ministarstva.

"Izražavamo iskrenu sućut obiteljima žrtava. Ova tragedija je još jedan dokaz podmuklosti neprijatelja, koji ne preza ni pred jednim zločinom da bi pokušao zastrašiti Ukrajince", priopćilo je ministarstvo.

"Apeliramo na sve da ostanu mirni i da vjeruju samo službenim izvorima informacija. Bilo kakva nagađanja o ovoj tragediji su neprihvatljiva".

Zelenski je rekao da je naredio operativnu istragu o okolnostima napada na Poltavu.

Poltavska oblast nalazi se u središnjoj Ukrajini i redovito je meta napada ruskih bespilotnih letjelica i projektila.

Kopirati
Drag cursor here to close