Intervenirali snajperisti

Okončana talačka kriza u zatvoru: Ubijeni zatvorenici

"Počinitelji su nanijeli ubodne rane četvorici zatvorskih uposlenika, od kojih je troje umrlo. Drugih četvero, koji su se opirali, su hospitalizirani, a jedan od njih je umro u bolnici", navodi FSIN u priopćenju.
Vijesti / Svijet | 23. 08. 2024. u 19:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska nacionalna garda priopćila je da su njeni snajperisti ubili četiri zatvorenika koji su uzeli taoce, u zatvoru u jugozapadnoj ruskoj regiji Volgograd, nakon upada sigurnosnih snaga.

Ranije u petak nekoliko zatvorenika naoružanih noževima je navodno napalo čuvara te je uzelo nekoliko pripadnika zatvorskog osoblja za taoce, prenosi Radio Svoboda, servis Radija Slobodna Europa na ruskom jeziku.

Popravna kolonija 

Federalna kazneno-popravna služba (FSIN) je u priopćenju navela da su četiri zatvorska čuvara preminula nakon što su četiri zatvorenika uzeli osam čuvara i druga četiri zatvorenika za taoce, u popravnoj koloniji br. 19 u gradu Surovikino, u Volgogradskoj oblasti.

"Počinitelji su nanijeli ubodne rane četvorici zatvorskih uposlenika, od kojih je troje umrlo. Drugih četvero, koji su se opirali, su hospitalizirani, a jedan od njih je umro u bolnici", navodi FSIN u priopćenju, dodavši da su i četiri zatvorenika ranjena u talačkoj krizi.

Telegram kanali povezani s FSIN-om su ranije objavili video koji pokazuje četiri zatvorenika, koji sebe nazivaju "borci Islamske države", kako drže noževe i stoje pored tri tijela u uniformama kazneno-popravne službe te još jedna ranjena uniformirana osoba.

Jedan od kanala je identificirao zatvorenike te naveo da su dva muškarca iz Uzbekistana, a dvojica iz Tadžikistana te da trojica služe kaznu zbog ilegalnih narkotika, a jedan zbog ozbiljne štete tuđem zdravlju.

Ove informacije nisu službeno potvrđene.

Čuvari prekršili prava?

U drugom videu, jedan od zatvorenika kaže da su čuvari "prekršili prava muslimana".

"Ubili smo one koji su ponižavali i mučili muslimane. Oni su oteli knjige i prostirke za molitvu nekima od nas. Tako da smo mi isto učinili njima, bez milosti", rekao je muškarac na videu.

Telegram kanal Baza, koji je blizak policijskim strukturama, objavio je da je upravnik zatvora, Andrej Devjatov, hospitaliziran nakon povreda koje su zadobili on i druga četiri taoca (uključujući i jednog zatvorenika) tijekom bijega.

Telegram kanal Sapa Kavkaz je tvrdio da zatvorenici traže dva milijuna dolara i helikopter, što dužnosnici nisu potvrdili.

U još jednom videu, zatvorenik traži od ruskog predsjednika Vladimira Putina da ispuni njihove zahtjeve te dodaje da mu je potreban doktor.

Drugi video pokazuje četiri zatvorenika koji stoje pored crne zastave s natpisom na arapskom jeziku te viču "Allahu Akbar" (Bog je velik), dok jedan od njih drži uniformiranog muškarca.

Drugi put ovog ljeta 

Medijski izvještaji su između ostalog navodili i da je imam Volgogradske regije došao na lokaciju, da pregovara s otimačima.

Ovo je drugi put ovog ljeta da se u ruskom popravnom sustavu događa talačka kriza.

Tijekom lipnja, nekoliko zatvorenika je uzelo taoce u zatvoru u Rostovu na Donu. Ruski dužnosnici su tada naveli da su oni članovi islamskih država.

Petoro otimača je ubijeno, dok je dvoje talaca ranjeno tijekom krize.

Kopirati
Drag cursor here to close