Kontra EU

Orban: Mađarska neće sudjelovati u vojnim operacijama NATO-a u Ukrajini

''Mi Mađari, međutim, znamo da moramo ostati izvan rata, jer bi ulazak u rat bio suprotan mađarskim nacionalnim interesima'', rekao je Orban novinarima
Vijesti / Svijet | 07. 06. 2024. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Mađarske Viktor Orban je ponovio da Budimpešta neće slati svoje vojnike u slučaju potencijalnog uključenja NATO-a u sukob u Ukrajini.

''Ukrajinci misle da što više zemalja uključe u sukob protiv Rusa, imaju veće šanse za pobjedu, zato traže miješanje Europske unije, čak i cijelog svijeta. S ukrajinske tačke gledišta, eskalacija rata je logična.

Mi Mađari, međutim, znamo da moramo ostati izvan rata, jer bi ulazak u rat bio suprotan mađarskim nacionalnim interesima'', rekao je Orban novinarima, prenio je Mađar nezmet, prenosi RTRS.

On je dodao da Mađarska ne može da podrži Holanđanina Marka Rutea za novog glavnog tajnika Alijanse kada u listopadu ode Јens Stoltenberg, jer, kako je rekao, "zastupa stav da sve NATO članice moraju da se posvete sudjelovanju u vojnim akcijama izvan teritorija Alijanse".

''Željeli bismo da zaključimo svaku raspravu s budućim tajnikom da Mađarska neće sudjelovati u vojnim operacijama NATO protiv Rusa u Ukrajini, bez obzira na to što smo član NATO'', rekao je Orban.

I mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto je izjavio da ta zemlja neće sudjelovati u operacijama NATO-a koje bi, kako je istaknuo, vodile ka direktnom sukobu s Rusijom.

Kopirati
Drag cursor here to close