Od vrata do vrata

Pala Palmira: Islamska država drži pola Sirije

Vijesti / Svijet | 21. 05. 2015. u 19:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osvajanjem Palmire, grada starijeg od dvije tisuće godina, a smještenog na raskrižju putova koji vode u veliku sirijsku pustinju i granicu s Irakom, IS sada vlada polovinom sirijskoga teritorija i prijeti Homsu, trećem po veličini sirijskome gradu.

Agencija Ujedinjenih naroda za ljudska prava procijenila je u četvrtak da je iz *Palmire (Wikipedia) već pobjegla trećina od dvjesto tisuća stanovnika. Glasnogovornica UNCHR-a Ravina Shamdasani u Ženevi pozvala se na vjerodostojne izvore i rekla kako se čini da su vladine snage sprečavale odlazak civila dok se i same nisu povukle.

"Čini se da IS ide od vrata do vrata i traži ljude povezane s režimom", kaala je, a prenosi Reuters. Navodno je ovaj tjedan pogubljeno najmanje 17 palmirskih civila, javlja dpa, prenosi Hina.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu, objavio je da je broj pogubljenja u najnovijoj ofenzivi u pustinji sredilšnje Sirije narastao na 66 u nešto više od tjedan dana.

Opservatorij je objavio da IS sada drži više od polovine sirijskog teritorija. Pripadnici te skupine, koja se odmetnula od al Kaide, prisutni su u devet od 14 sirijskih pokrajina, većinom na istoku i sjeveru zemlje, uz iračku granicu.

IS drži sva sirijska glavna naftna i plinska polja osim al-Šara, koji je pod nadzorom režimskih snaga u pustinjskome području Palmire, te polja Ramil, koja nadziru kurdski pobunjenici u regiji al-Hasakehu, također uz granicu s Irakom.

No džihadisti koji su cijelu Palmiru zauzeli u srijedu, na drugim ratištima gube. Opservatorij je objavio da su kurdske postrojbe YPG u četvrtak zauzele četiri sela u dolini Kabura, zapadno od al Hasakeha. YPG je dan ranije istjerao IS i iz gorskoga lanca Džabal Abdul Aziza, sjeverozapadno od grada.

IS je u veljači u napadima na sela asirskih kršćana u doilni Kabura oteo najmanje dvjesto ljudi. Tada su mediji javljali da su ti ljudi taoci, a neki su poslije i pušteni.

Otkad su u srijedu islamisti zauzeli Palmiru, grad pod zaštitom UNESCO-a, strahuje se i za sudbinu starina. "Palmira je izuzetna lokacija svjetske baštine u pustinji. Svako oštećivanje Palmire nije samo ratni zločin nego i golem gubitak za čovječanstvo", rekla je za njemačku agenciju dpa Irina Bokova, glavna direktorica UNESCO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close