SAD će platiti letove

Panama će deportirati migrante koji su prešli džunglu Darien

Panamske vlasti procjenjuju da ih je do sada ove godine Darien prešlo oko 213 702 tisuće, među kojima je i mnogo djece.
Vijesti / Svijet | 20. 07. 2024. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Paname očekuje da će za dva do tri mjeseca pokrenuti letove za deportaciju migranata koji su prešli opasnu džunglu Darien u zemlji, najavio je u petak šef za migracije Roger Mojica.

Letove će platiti Sjedinjene Države prema nedavnom sporazumu koji su dvije zemlje sklopile početkom ovog srpnja.

''Utvrđujemo potrebe, opremu i zahtjeve s kojima se Panama mora suočiti kako bi započela s programom, i u razgovoru smo i sa Sjedinjenim Državama'', rekao je Mojica u konferencijskom pozivu, procjenjujući da bi proces trebali moći pokrenuti za dva do tri mjeseca, piše Hina.

Novi predsjednik Paname Jose Raul Mulino obećao je obuzdati nezakonitu imigraciju i počeo blisko surađivati sa SAD-om kako bi kontrolirao prolaz kroz panamsku džunglu Darien Gap koja povezuje Srednju Ameriku s Kolumbijom odnosno s južnoameričkim kontinentom.

Kroz tu džunglu u prošloj 2023. godini prešlo je rekordnih pola milijuna migranata tražeći sigurnost i bolje gospodarske prilike u inozemstvu.

Panamske vlasti procjenjuju da ih je do sada ove godine Darien prešlo oko 213 702 tisuće, među kojima je i mnogo djece.

Tema migracija postala je aktualna uoči izbora u SAD-u, ključnom odredištu za mnoge migrante, s republikanskim kandidatom i bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom koji obećava jače granice i masovne deportacije.

Kopirati
Drag cursor here to close