Izbori

Pored svega, Ukrajini prijeti i državni udar?!

Krajem ožujka trebali su se održati predsjednički izbori, ali ih je parlament odgodio zbog ratnog stanja u zemlji.
Vijesti / Svijet | 19. 09. 2024. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Državni udar mogao bi se dogoditi u Ukrajini ukoliko ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ostane na toj funkciji, a vlasti ne uspiju da održe izbore'', upozorio je opozicijski poslanik u Vrhovnoj radi Aleksandar Dubinski.

Mandat istekao 20. svibnja

"Državni udar je moguć ako Zelenski, koji je uradio sve suprotno interesima Ukrajine, ostane na vlasti i zaobiđe izbore. To sigurno nitko neće tolerirati", napisao je na Telegramu Dubinski koji je i ranije kritizirao ukrajinskog predsjednika navodeći da je podvojena ličnost.

Predsjedničke ovlasti  Zelenskog službeno su istekle 20. svibnja. Međutim, predsjednički izbori ne mogu biti održani dok je na snazi ratno stanje, koje je Zelenski proglasio nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Krajem ožujka trebali su se održati predsjednički izbori, ali ih je parlament odgodio zbog ratnog stanja u zemlji.

Većina ukrajinskih pravnika za DW tvrdi da je potpuno jasno da Zelenski zadržava svoju vlast sve dok se ne izabere novi predsjednik.

"Ovo je potpuno jasno navedeno u Ustavu Ukrajine: Nakon isteka petogodišnjeg mandata, od trenutka inauguracije, ovlasti predsjednika se ne završavaju automatski. One se završavaju tek s inauguracijom novog izabranog predsjednika, dakle, tek nakon izbora", objašnjava u razgovoru s DW Andrij Mahera, stručnjak za ustavno pravo iz ukrajinskog Centra za politiku i pravnu reformu (CPLR).

Video: Servant of the People Starring Volodymyr Zelenskyy Comes to VisionTV

Trenutno su i predsjednički i parlamentarni izbori zabranjeni u Ukrajini - ali iz različitih razloga. Ustav zabranjuje parlamentarne izbore, dok ratno stanje zabranjuje sve izbore.

Sluga naroda

Komičar Zelenski uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima održanima u travnju 2019..

Novajlija u politici, 41-godišnji Zelenski, popularnost je stekao glumeći u satiričnoj televizijskoj seriji Sluga naroda u kojoj lik kog tumači slučajno postaje ukrajinski predsjednik.

U satiričnoj drami 'Sluga naroda' Zelenski je u ulozi nastavnika koji je izabran nakon burnog govora o korupciji, koji je postao hit na društvenim mrežama.

Bez političkog iskustva, Zelenski je kampanju zasnovao više na različitosti od ostalih kandidata, nego na konkretnim političkim idejama.

Tijekom izborne kampanje, izbjegavao je ozbiljne intervjue i razgovore o visokoj politici - umjesto toga, objavljivao je na društvenim mrežama bezbrižne video snimke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close