Sud BIH

Potvrđena optužnica protiv Almira Džinića, bivšeg vojnika ISIL-a

Vijesti / Svijet | 12. 08. 2016. u 10:41 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Almira Džinića (1997.) radi priključenja postrojbama Islamske države u Siriji.

Džinić je optužen da je krajem prosinca 2013. godine zajedno sa svojom obitelji otputovao u Tursku, a zatim se prebacio na područje Sirije, gdje se pridružio vojnim postrojbama Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Prema optužnici, Džinić je kao pripadnik ISIL-a sudjelovao u borbama na području Sirije sve do srpnja 2016. godine, kada je napustio to područje. Trenutno se nalazi u pritvoru.

Javnost nije mogla danas, 12. kolovoza, prisustvovati ročištu za produženje pritvora Džiniću.

Sudac Branko Perić je prihvatio prijedlog tužitelja Dubravka Čampare za isključenje javnosti zbog, kako je kazao, interesa Tužiteljstva BiH i sigurnosti optuženog Džinića.

Džinić je u Siriju otišao sa ocem, majkom i osmero braće i sestara od kojih je samo brat Amer bio punoljetan, dok je u to vrijeme Almir bio maloljetan.

Njegova maloljetna sestra Enesa Džinić bila je šerijatski udata za Emraha Fojnicu koji je široj javnosti poznat kao optuženi u slučaju terorističkog napada na Američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Nakon oslobađajuće presude Suda BiH i puštanja iz pritvora Fojnica je otišao u Siriju gdje je poginuo, a na društvenim mrežama je objavljeno kako je izveo samoubilački napad.

Kopirati
Drag cursor here to close