Spaljen otok

Požar na Tenerifama spalio 1,6 posto otoka

Za manje od 48 sati je izgorjelo oko 2.600 hektara, a do petka ujutro vatra je zahvatila 3.800 hektara u devet općina, podaci su hitnih službi Kanarskih otoka.
Vijesti / Svijet | 18. 08. 2023. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Požar u Španjolskoj

Španjolske vlasti priopćile su u petak da požar na kanarskom otoku Tenerife nastavlja da gori van kontrole i da je do sada izgorjelo oko 1,6 posto površine otoka, javlja Anadolu.

Za manje od 48 sati je izgorjelo oko 2.600 hektara, a do petka ujutro vatra je zahvatila 3.800 hektara u devet općina, podaci su hitnih službi Kanarskih otoka.

Oko 4.000 ljudi je evakuirano iz svojih domova, a za još 3.000 je naređeno da ostanu u zatvorenom prostoru.

Vlasti su priopćile da se vatra smirila preko noći u odnosu na prethodne dane kada je bila izuzetno nepredvidljiva, širila se i stvarala vlastitu "mikroklimu".

"Vidjeli smo mnogo stvari i ponašanja plamena koje nikada prije nismo vidjeli ni u jednom šumskom požaru na Kanarskim otocima", rekla je meteorolog i vladina savjetnica Vicky Palma za televizijsku kuću Cadena Ser.

Temperature rastu, a smjer vjetra se počeo mijenjati u petak, prijeteći da zahvati nova područja.

Stanovnici na sjeveru Tenerifa su zamoljeni da smanje potrošnju vode kako bi se osiguralo da vatrogasci imaju dovoljno za suzbijanje požara.

Iako se plamen izuzetno približio nekim gradovima, uglavnom gori u šumovitom području, dijelom u najvećem prirodnom parku Kanarskih otoka Arico.

Požar uništava i poljoprivredno zemljište, a premješteno je više od tisuća domaćih životinja kao što su kokoši, konji, koze i ovce.

 

Kopirati
Drag cursor here to close